Select Page

Batin: Mali folkloraši čuvaju tradiciju

Batin: Mali folkloraši čuvaju tradiciju

Dječja smotra folklora „Na Petrovu ognjištu“ održana je večeras u zaseoku Bakule u Batinu. Ovu već tradicionalnu smotru folklora otvorio je općinski načelnik Branko Bago koji je pohvalio ideju održavanja smotre u Batinu, te se zahvalio svima koji rade i pridonose radu našeg kulturno umjetničkog društva. “Općina je dosad pomagala i podržavala, ali svakako da možemo još i više. Zapravo i trebamo jer naše HKUD “fra Petar Bakula” to svakako i zaslužuje,” kazao je načelnik.

Mnoštvo gledatelja pratilo je nastupe djece folkloraša iz pet kulturno umjetničkih društava. Tako su se publici pored članova HKUD „fra Petra Bakula“ predstavili i članovi i HKUD Tihaljna iz Tihaljne, KŠD Rakitno iz Rakitna, IFG Sloga iz Guča Gore i KUD sv. Juraj iz Osojnika u Dubrovniku.

Brojno članstvo domaćina, HKUD „fra Petar Bakula“ se predstavilo u čak pet folklornih skupina. Tako su nam izveli plesove zapadne Hercegovine, plesove posuškog kraja, bunjevačke plesove, linđo, ali i mušku i žensku gangu. Voditeljica u našem kulturno umjetničkom društvu Marijana Landeka je kazala za naš portal da je i ove godine bilo jako zanimljivo. „Čini mi se da smo u organzacijskom djelu bili bolji nego prošle godine, mada uvijek ima prostora i za još bolje. Moramo se posebno zahvaliti našem Ivici Bagi koji je i ove godine, drugi put za redom dao svoje vrijeme i talent kako bi naš program bio još bolji,“ kazala je Marijana Landeka.

KUD sv. JURAJ IZ Osojnika kraj Dubrovnika su otplesali linđu, a posebnu pozornost je privukla ćlanica ovog društva koja je svirala lijericu. Tri sata do Posušja putovali su članovi IFG „Sloga“ iz Guča Gore koji djeluju od 1925. godine i koji djeluju u 3 sekcije sa preko 100 članova. HKUD „Tihaljina“ iz Tihaljine po prvi put je stiglo u Posušje na ovu manifestaciju. Ovo društvo njeguje običaje bekijskog kraja. Relativno su mlado društvo, osnovano 2011. godine i broje 50 članova. Pored ovih društava sinoć nam se predstavilo još jedno naše domaće društvo, a to je KŠD Rakitno pod vodstvom Dijane Mikulić. Oni su nam pak izveli koreografiju sa skladbom „Ero s onoga svijeta“.

Publiku je posebno razveselio i nastup Ivice Bage i njegovog benda, a za naš portal Bago je kazao da mu je uvijek drago podržati ovakve manifestacije. „Posebno je lijepo vidjeti kad djeca imaju volju čuvati i njegovati naše tradicionalne običaje i to je ono što ću uvijek podržavati“, kazao je naš poznati pjevač.

posusje.net

OGLASI

Loading