Select Page

22. obljetnica oslobođenja Kupresa

22. obljetnica oslobođenja Kupresa

Oslobađanje Kupresa na današnji dan bio je veličanstveni početak uvoda u oslobodilačke akcije HV-a, primarno Oluju, i HVO-a u BiH: Zima ’94., Skok 1, Skok 2, Maestral i Južni potez. Operacija je dobila ime po planini Cincar koja dijeli Kupreško i Glamočko polje i njenom istoimenom vrhu.

Osobito je važno istaknuti da je bilo nužno ovladavanje Kupreškom visoravni i gradom Kupresom zbog daljnjih priprema oslobodilačkih operacija u južnoj Hrvatskoj i oslobođenje Knina u akciji Oluja 95. Naime, Kupres je ključno strateško mjesto u Bosni i Hercegovini, posebno zbog prijevoja koji kontroliraju veliki dio jugozapadne BiH.

Pripreme i ciljevi „Operacije Cincar“

Nekoliko mjeseci ranije donesena je odluka o zajedničkom djelovanju Armije BiH i HVO-a, na kojega je muslimansko vodstvo pristalo pod pritiskom SAD koje su željele zaustavljanje srpske agresije.
Ti sporazumi zovu se Washingtonski sporazumi.

Napad HVO-a bio je vođen od strane Zapovjednog područja Split i izveden od strane 2. gbr. HVO-a, a s muslimanske strane bio je u odgovornosti 7. korpusa Armije BiH kojoj je po oslobađanju predan nadzor nad Kupreškim vratima, prijevoju kojim prolazi prometnica Bugojno – Kupres.

Ciljevi operacije su bili oslobođenje Kupresa i Kupreškog polja, stvaranje operativne osnovice za daljnje navalne operacije HV-a i HVO-a, otvaranje prometnice Bugojno – Livno i otklanjanje opasnosti od napada na Šuicu. Poseban cilj je bio, kao što je već napisano, stvaranje pogodnog strateškog prostora za oslobađanje dijelova RH i Bosne pod nadzorom pobunjenih Srba.

Kupres – tri velike bitke za strateški gradić u Bosni i Hercegovini

Bila je to treća velika bitka za Kupres. Prve je bila 1942 g. kada je jedna bojna ustaške vojske zajedno sa nešto domaćih postrojbi obranila strateški važan grad Kupres od napada četiri partizanske brigade i nanijela im teške gubitke. U povlačenju, kao osvetu za poraz, partizani su spalili prazne kuće u selima Olovo, Osmanlije, Zlosela, Botun i Vrila.

Druga bitka se odigrala u travnju 1992 g. kada su postrojbe Republike Srpske uz ogromnu podršku tenkova i topova ‘neutralne’ JNA osvojile Kupres. Panični bijeg civilnog stanovništva i njegovo zarobljavanje i ovdje su bili brz i efikasan način etničkog čišćenja. Spaljena su sela i srušeni vjerski objekti u svrhu zatiranja spomena na kupreške Hrvate. S vojničke točke gledišta, Kupres je bio prva zahtjevna zadaća kako za HVO, tako i za VRS. Na njemu je postavljena dobitna formula srpske vojske. Do pobjede se dolazilo na gusjenicama i topništvu koje je velikodušno ostavila JNA.

Treća bitka od 1-3. studenog 1994. značila je pobjedu HVO-a i vraćanje Kupresa u hrvatske ruke, kao i uvertiru za akciju Oluja.

narod.hr

OGLASI

Loading