Select Page

25. obljetnica HVO-a: Tamo gdje nije bilo bojovnika HVO-a, svaka nam je kuća oštećena i crkva uništena

25. obljetnica HVO-a: Tamo gdje nije bilo bojovnika HVO-a, svaka nam je kuća oštećena i crkva uništena

“U Domovinskom ratu, predvođeni pokojnim predsjednikom Bobanom, nismo htjeli ništa što nije naše, bili smo u svom Pologu, Mostaru, Kupresu na svojoj Čvrsnici, Čabulji, Cincaru, Vlašiću, na svojoj Lašvi i Savi, a prije toga svojim Plitvicama, u svom Vukovaru, u svojim Ćelijama, Kijevu, u svom Dubrovniku. Svaku smo svoju kuću, ognjište, crkvu krvlju sačuvali. Tamo gdje nije bilo bojovnika HVO-a, svaka nam je kuća oštećena i crkva uništena. Znaju nam često izokrenuti događaje, znaju nam reći da se okanimo svoje prošlosti i dobro znamo – sve u cilju da zaboravimo svoje svete obljetnice. U našim obljetnicama i ovoj jubilarnoj, 25. našeg slavnog HVO-a nikad ne slavimo bitke osvajanja već one naše borbe za ostanak! Pokušavaju nam nametnuti kolektivnu odgovornost u monstruoznim optužnicama temeljenim na konstrukciji “zajedničkog zločinačkog pothvata”, koji se pokušava nametnuti zapovjednicima HVO-a, hrvatskom narodu u BiH, ali i u RH”, istaknuo je ministar branitelja ZHŽ-a Mladen Begić u povodu 25. obljetnice HVO-a.

Podsjetio je na činjenicu da je neovisnost BiH uspostavljena presudnom voljom Hrvata, brojno najslabijeg od triju bh. naroda. Naglasio je i da je uloga HVO-a u 1992. bila ključna u obrani tek proglašene neovisnosti. “Da kojim slučajem srpski agresor nije tada zaustavljen u Livanjskom polju, dolini Neretve i na planini Vlašić, dvojbeno je bi li BiH uopće danas postajala. U vremenu rata krasilo nas je zajedništvo i zahvaljujući toj činjenici uspjeli smo zaustaviti agresora u njegovoj namjeri”, kazao je Begić pozvavši sve branitelje, kao i obitelji poginulih na ponovno zajedništvo.

Organizacijski odbor HNS-a organizira obilježavanje 25. godišnjice HVO-a koje će se održati u svim gradovima u kojima je djelovao HVO. Obilježavanje u ovim gradovima započinje u subotu 1. travnja i traje do subote 8. travnja. U Posušju će se tako polaganjem vijenaca u ponedjeljak 3. travnja s početkom u 10 sati na Trgu hrvatskih branitelja obilježiti 25. godišnjica HVO-a.

Središnje svečanosti zakazane su za 7. i 8. travnja u Čapljini i Mostaru. Tako će u petak 7. travnja u Čapljini u vojarni Božan Šimović u 9 sati započeti vojna svečanost polaganjem vijenaca kod spomen Križa u vojarni. Svečanost se nastavlja istoga dana u popodnevnim satima u Mostaru otvaranjem izložbe ratnih fotografija HVO-a u 18 sati, a onda koncertom Klape sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice u 19 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Središnja svečanost se nastavlja u subotu 8. travnja u Mostaru u 10 i 30 sati kada će započeti sveta misa za poginule i umrle hrvatske branitelje u katerdrali Marije Majke Crkve u Mostaru, nakon koje će uslijediti mimohod s ratnim zastavama te polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod središnjeg spomenika u Mostaru. U 12 sati je zakazana svečana akademija u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače.

Vecernji.ba/posusje.net

OGLASI

Loading