Select Page

37. OBLJETNICA SVEUČILIŠTA MOSTAR: 22 dobitnika rektorove nagrade

37. OBLJETNICA SVEUČILIŠTA MOSTAR: 22 dobitnika rektorove nagrade

Svečanom sjednicom Senata Sveučilišta u Mostaru obilježena je 37. obljetnica utemeljenja te Dan sveučilišta. Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače u Mostaru vjerojatno će dugo pamtiti iznimno veliki broj akademskih građana na jednom mjestu. Nekoliko desetaka rektora iz Bosne i Hercegovine te Hrvatske nisu propustili prigodu pozdraviti osoblje Sveučilišta i čestitati im obljetnicu.

Rektori iz cijele regije

Vjerojatno ne postoji niti jedno sveučilište u okruženju koje nije poslalo svoga predstavnika. Zadar, Zagreb, Pula, Osijek, Dubrovnik, Split, Banja Luka, Zenica, Sarajevo Tuzla, Istočno Sarajevo, samo su neki od sveučilišnih gradova čiji su rektori uveličali slavlje na mostarskom Sveučilištu.

Nakon intoniranja himni, za govornicu je stupio Sead Pašić upućujući pozdrave u ime Rektorske konferencije BiH i čestitajući Sveučilištu 37. obljetnicu.

– Nažalost, naša realnost pokazuje kako visoko obrazovanje nije na mjestu na kojem bi trebalo biti. Svih osam sveučilišta uključena su u proces da visoko obrazovanje uhvati priključak s onim u EU – rekao je Pašić.

I Pero Lučin, predsjednik Rektorske konferencije Republike Hrvatske, slaže se kako visoko obrazovanje nije na razini koja mu pripada.

– Naše gospodarstvo je u krizi. U krizi je i društvo obrazovanja. Svijet se tako brzo mijenja i to treba slijediti i visoko obrazovanje. Sve što imamo moramo uložiti u obrazovanje – tvrdi Lučin. Kada se uime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH obratio predsjednik dr. Jakov Pehar Kosačom se prolomio pljesak.

-Obraćam vam se prvi put uime najviše zajednice intelektualnog korpusa hrvatskog naroda u BiH, duhovnog parlamenta našeg naroda. “Jadan je narod kad mu pametni ljudi zašute”, citirao je Pehar velikana A. G. Matoša.

Na studije u Mostar

Uime hrvatske Vlade obratila se Ružica Beljo-Lučić, koja je istaknula kako Vlada RH kontinuirano pruža potporu ovom Sveučilištu, od intelektualne do materijalne.

– Naših studenata je sve više u BiH, posebice u Mostaru. Tako, primjerice, od 1970 diploma, koje su nostrificirane u Hrvatskoj kao strane diplome, njih 1552 su iz BiH, većina iz Mostara. To je i jedan od razloga što Vlada planira unijeti u zakon da se diplome iz BiH priznaju automatizmom – istaknula je Beljo-Lučić.

Nakon gostiju nazočnima se obratila rektorica mostarskog Sveučilišta prof. dr. sc. Ljerka Ostojić. U svom nadahnutom govoru istaknula je mnoge uspjehe Sveučilišta. – Sigurna sam kako utemeljitelji Sveučilišta u Mostaru, koji su vizionarski pokretali visoko obrazovanje u Hercegovini, bilo da je riječ o onima s kraja 19. stoljeća, sedamdesetih godina prošlog stoljeća ili onima iz 1992. godine, zasigurno nisu mogli ni sanjati da će samo 100, 40 ili 20 godina poslije, odnosno ove 2014., na Sveučilištu studirati oko 15.000 studenata te da će privlačiti pozornost izvan granica. Godine sustavnog rada dovele su do toga da se Hercegovina više ne raseljava zbog školovanja. Umjesto toga, danas se dolazi u Hercegovinu studirati, ostati, zasnovati obitelj. Posebnu pozornost posvećujemo načinu na koji naši studenti mogu kapitalizirati stečena znanja i vještine na tržištu rada. Sveučilište pruža ruku gospodarstvu. Uvjerena sam kako samo zajedničkim dogovorom možemo pobijediti gospodarsku krizu – tvrdi rektorica.

vecernji.ba

OGLASI

Loading