Select Page

MIKULIĆ: Jedino što Vlada ŽZH sada može ponuditi je 10 % PETRIC: Štrajk će trajati koliko god treba

MIKULIĆ: Jedino što Vlada ŽZH sada može ponuditi je 10 % PETRIC: Štrajk će trajati koliko god treba

Predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH Jasminka Petric te ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Ružica Mikulić održale su odvojene konferencije za medije.

U 11:00 sati u zgradi Vlade ŽZH u Širokom Brijegu trebao se održati sastanak predstavnika Sindikata i Vlade ŽZH, no prosvjetari su ga napustili jer se na njemu pojavila samo ministrica Mikulić.

Nakon Petric, pred novinarima se pojavila i ministrica obrazovanja Ružica Mikulić koji svoje obraćanje nije najavila kao što su to učinili iz Sindikata koji su medijima obavijest poslali u petak rano ujutro.

Moj današnji prijedlog u ime Vlade bi trebao bit da probamo naći još jednom kompromis, da u ovom momentu 10 % je evidentno, a za nekakvo dodatno povećanje predlažemo da se pričeka rebalans, da probamo staviti štrajk u stanje mirovanja do rebalansa. To je bio prijedlog koji smo jučer ponudili Sindikatu uposlenih u osnovnim školama. To je trebao biti i prijedlog danas Sindikatu u srednjim školama, a što se obrazovnog dijela tiče kolektivni ugovor je napravljen po željama svih prosvjetnih djelatnika, uključujući i mene, iznijela je ministrica.

Ministrica je rekla da se u kolektivnom ugovoru nalazi sve ono što oni misle da treba biti, te da svima stoji na raspolaganju.

Meni je žao što moji prosvjetni djelatnici ne uvažavaju kad kažem da mogu razgovarati i pregovarati. I u konačnici ponuđeno je bilo uključivanje telefonskim putem ministra financija na sastanak, ali više od onog što je ponuđeno sad trenutno ne može biti, navela je ministrica.

Sastanak koji je trebao biti održan nije se održao jer nismo imali uvjete za sastanke. Naime, ni premijer ni ministar financija nisu se pojavili i odbili smo sudjelovanje uz preporuku da nas mogu pozvati kad god žele na novi sastanak, objasnila je Petric na početku svog obraćanja.

Naglasila je da Sindikat od srpnja prošle godine upozorava da će se štrajk dogoditi, no da su ih svi ignornirali.

Mi od srpnja 2022. godine apeliramo i na ministarstvo, Vladu, Skupštinu i roditelje preko javnih istupa da će se dogoditi štrajk. Te apele smo višestruko obnavljali i doslovno smo molili da netko nešto poduzme. Nitko ništa nije poduzeo, čak ni kada smo krenuli u štrajk, svi su ostali gluhi i slijepi da se stvarno taj štrajk događa. Sada nakon četiri tjedna očekivati od nas da mi sudjelujemo u otimačini slobodnih dana djeci – mi na to ne pristajemo. Ako ministrica misli da treba, neka izvoli, govori predsjednica srednjoškolskog sindata u ŽZH.

Štrajk traje već četiri tjedna, a Sindikat ne odustaje od svojih zahtjeva.

Ovo sad više nije borba za potpisivanje kolektivnog ugovora i podizanja plaća, ovo je sad dobilo još jednu novu točku, a to je obrana našeg dostojanstva. Mi smo zapravo postali kao nekakva javna igračka. Analizira se naša plaća… ne znam kad se dogodilo kad je netko javno rastezao nečiju plaću, čak i u privatnom sektoru nisam čula za takvo nešto, kao što je to počela raditi naša ministrica i pokazala da ona zapravo ne zna kolike su plaće u njezinom sektoru. Još smo je demantirali tako što smo javno objavili naše platne liste. To je nečuveno, ali bili smo prinuđeni uraditi takvo nešto, kazala je Petric.

Jabuka tv

OGLASI

Loading