Select Page

AMERIČKI IZBORI: Danas je „superutorak“, najvažniji dan u predizborima u 2016.

AMERIČKI IZBORI: Danas je „superutorak“, najvažniji dan u predizborima u 2016.

Američki predsjednički kandidati u niskom su startu: danas je „superutorak”, najvažniji dan u predizborima u 2016.

Na birališta izlaze glasači u 13 saveznih država i na teritoriju Američke Samoe. Na kraju dana znat će se rezultati izbora u 11 saveznih država od kojih su neke posebno važne.

Teksas jer donosi najveći broj delegata – 155 za republikance, 252 za demokrate. Virginija jer je to država u kojoj tradicionalno ne pobjeđuje jedna stranka i dobar je pokazatelj raspoloženja na nacionalnoj razini.

Uoči „superutorka” u anketama na nacionalnoj razini vode demokratkinja Hillary Clinton i republikanac Donald Trump i mnogi već sada zaključuju kako ništa ne može zaustaviti njihov put prema stranačkim nominacijama. Tako ne misle ostali kandidati.

Socijalist Bernie Sanders očekuje da mu zamah vrate pobjede u Vermontu i Massachusettsu. Ted Cruz nada se pobjedi u Teksasu, državi koju predstavlja u Senatu. Marco Rubio, koji ima potporu stranačkog vrha, u agresivnoj je ofenzivi protiv Trumpa. Guverner John Kasich neće izaći iz utrke sve do testa u njegovoj državi, u Ohiju na predizborima za dva tjedna.

Jedno je sigurno, što god republikanski establišment mislio o njemu Donald Trump probudio je stranačku bazu iz apatije.

Njihova energija i entuzijazam najviše brinu vrh Demokratske stranke jer će o pobjedniku na općim zborima odlučivati ponajviše izlaznost birača.

OGLASI

Loading