Select Page

AMERIKANCI OZBILJNO UPOZORAVAJU: Otkažite dočeke na otvorenom, ne putujete u Europu, bit će terorističkih napada

AMERIKANCI OZBILJNO UPOZORAVAJU: Otkažite dočeke na otvorenom, ne putujete u Europu, bit će terorističkih napada

Američki State Department nedavno je izdao upozorenje svim američkim državljanima koji su ove zime mislili otputovati u Europu. U upozorenju se pozivaju na “kredibilne informacije” koje govore kako Islamska država, Al Kaida i s njima povezane terorističke skupine planiraju terorističke napade u Europi i to s naglaskom upravo na blagdansko vrijeme.

Upozorenje se odnosi na period do 20. Veljače 2017., a u njemu State Department podsjeća i na terorističke napade koji su se lani dogodili u Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj i Turskoj, te poziva Amerikance da budu vrlo oprezni na putovanjima kroz Europu, javlja Hina.

Poseban naglasak u upozorenju stavlja se na blagdanske događaje – božićne sajmove i festivale koji se održavaju u nizu europskih gradova u prosincu. Amerikance se poziva da izbjegavaju mjesta na kojima se okuplja velik broj ljudi, te da budu posebno oprezni prilikom posjeta popularnim europskim turističkim atrakcijama, ali i korištenja javnog prijevoza.

Terorističke mreže poput Islamske države mijenjaju način djelovanja kako bi dosegle ciljeve u Europi te bi mogle pribjeći autobombama, upozorio je Europol u petak.

“Korištenje naprava kućne izrade, vojnog eksploziva ili onog kupljenog u trgovini, u autobombama”, kao što se radilo u Siriji ili Iraku, “IS još nije koristio u Europi”, prema izvješću objavljenom u Den Haagu.

No, “s obzirom da načine djelovanja koji se koriste na Bliskom istoku teroristi kopiraju u Europi, sasvim je moguće da ih IS upotrijebi u nekom trenutku”, po istom izvoru.

Dosad nijedna autobomba nije korištena na europskom kontinentu, ali Europol podsjeća da ju je skupina odgovorna za napade u Parizu i Bruxellesu razmatrala prije nego je promijenila planove zbog policijske intervencije.

U rujnu u Parizu automobil s plinskim bocama otkriven je blizu crkve Notre-Dame. Tri žene od 19, 23 i 39 godina koje su pokušale napad, dirigiran iz Sirije od IS-a, uhićene su u pariškom predgrađu.

Godine 2015. europske snage sigurnosti uhitile su 667 osoba osumnjičenih za džihadističko djelovanje, po istom izvješću.

poskok.info

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading