Select Page

BDP BiH prošle godine pao manje nego što se predviđalo, ali BiH neće imati eksplozivni rast 2021.

BDP BiH prošle godine pao manje nego što se predviđalo, ali BiH neće imati eksplozivni rast 2021.

Ekonomski pad Bosne i Hercegovine u 2020. godini mogao bi biti manji nego to je što prvobitno predviđeno sa prognozama koje su govorile o realnom smanjenju BDP-a od 6 posto, pa i više, izvještava Indikator.ba.

Objavljujući nedavno preliminarni izvještaj o BDP-u u četvrtom tromjesečju 2020. godine, Agencija za statistiku BiH navela je i procjenu da bi BDP BiH za prošlu godinu mogao iznositi 31,05 milijardi KM i biti manji za 4,3 posto nego u 2019. godini.

BDP BiH je u prvom tromjesečju 2020. imao, možda i iznenađujući, rast od 2,3 posto, da bi sa izbijanjem pandemije uslijedila dva tromjesečja s oštrim padom ( -9,0 posto i -6,3 posto) a potom i postepeni oporavak s padom od -3,8 posto, što je sve rezultiralo procijenjenim godišnjim padom od 4,3 posto.

I neki drugi autoriteti procijenili su pad BDP-a BiH na sličnoj razini, pa je tako Svjetska banka u izvješću objavljenom prije nekoliko dana prognozirala pad ekonomije BiH od -4,0 posto u 2020. godini. Nešto ranije Raiffeisen banka je procijenila da bi pad BDP-a u 2020. godini mogao iznositi – 4,8 posto.

Sve ove prognoze povoljnije su od svojevremnih predviđanja u 2020. godini o kojima se govorilo o padu od 6 posto, pa i više usljed usporavanja većine proizvodnih sektora, ali i slabijeg vanjskog okruženja.

Pad BDP-a BiH bio je umjeren u usporedbi s mnogim zapadnoeuropskim zemljama ili eurozonom, pa čak i s nekim zemljama okruženja sa jakim udjelom turizma poput Hrvatske ili Crne Gore.

Ovu nešto ugodniju izvedbu u teškim okolnostima treba pripisati činjenici da je udio usluga, posebno usluga pogođenih ograničenjima u dodanoj vrijednosti, niži nego u razvijenim zemljama i zapadnim zemljama EU.

Osim toga industrija koja se tijekom godine počela oporavljati imala je koristi od oporavka globalne ekonomije, a pa posljedično i oporavka Europske unije, odnosno eurozone. To je naročito bilo vidljivo pred kraj 2020. godine, a posebno je izraženo na početku ove godine.

No, iako je imala manji pad nego neke druge zemlje, BiH prema procjenama neće imati eksplozivan rast u 2021. godini, kao što bi se to moglo dogoditi s nekim teško pogođenim zemljama zapadne Europe.

Svjetska banka očekuje da će ekonomski rast u 2021. godini biti 2,8 posto, dok će ubrzati na 3,5 posto u 2022. godini. S približno sličnim prognozama izašla je i Raiffeisen banka koja očekuje rast u 2021. godini od 3 posto.

Naravno, prognoze su uvjetovane pretpostavkama da će proces distribucije i cijepljenja poboljšati u odnosu na trenutni spori tempo.

I Svjetska banka upozorava na rizike, navodeći da bi okruženje produžene pandemije moglo dovesti do nižih stopa rasta u 2021. nego što je predviđeno. Uz to će utjecati i izazovno političko okruženje i provođenje usvojenog socioekonomskog programa.
Glavni vanjski rizik za BiH, prema ovoj međunarodnoj instituciji, ostaje spor rast u EU i političke tenzije u regiji.

OGLASI

Loading