Select Page

Berislav Pušić od danas na slobodi

Berislav Pušić od danas na slobodi

Berislav Pušić, jedan od dužnosnika Hrvatske Republike Herceg-Bosne koji je osuđen na 10 godina zatvorske kazne pred Haaškim tribunalom u predmetu Prlić i ostali danas će postati slobodan čovjek.

Pušić bi danas u 13 sati trebao doputovati iz Amsterdama u zagrebačku Zračnu luku dr. Franjo Tuđman, piše Dnevnik.ba.

Pušiću je drugostupanjskom presudom potvrđena zatvorska kazna u trajanju od 10 godina, a sutra će napustiti zatvorske ćelije jer je odslužio dvije trećine dosuđene mu kazne.

Pušić je inače bio zadužen za kontrolu u kriminalističko-istražnom odjeku uprave Vojne policije HVO-a, potom predsjednik Komisije za razmjenu zarobljenika i drugih osoba, čelnik uprave nad svim zatvorima i zatočeničkim centrima HVO-a te predstavnik HVO-a za odnose s međunarodnom zajednicom.

Pravomoćna presuda u predmetu Prlić i ostali izrečena je 29. studenog 2017. godine.

Politički i vojni vrh HRHB-a i HVO-a osuđen je ukupno na 111 godina zatvorske kazne.

Tijekom izricanja presude general HVO-a, Slobodan Praljak, oduzeo si je život popivši otrov, a prethodno se Sudskom vijeću obratio rječima “Slobodan Praljak, nije ratni zločinac, s prijezirom odbacujem vašu presudu”.

Čelnicima HVO-a i HRHB-a Haaški je tribunal presudio udruženi zločinački pothvat s ciljem pripajanja Republici Hrvatskoj te je utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba u BiH.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading