Select Page

Bez vodeće hrvatske i srpske stranke u vlasti BiH srlja u dublju krizu

Bez vodeće hrvatske i srpske stranke u vlasti BiH srlja u dublju krizu

SDA je umjesto drugoplasiranog Saveza za bolju budućnost u bošnjačkom političkom bloku izabrala Demokratsku frontu, a u Republici Srpskoj partnera traži u oporbenom Savezu za promjene sa SDS-om na čelu

Međustranačka kombinatorika u Bosni i Hercegovini je vrlo nepredvidljiva, što je potvrdio i vikend-dogovor SDA i DF-a o formiranju vlasti na državnoj razini. Većina političkih aktera koji ovih dana sudjeluju u bilateralnim razgovorima slažu se kako bi najbolje bilo da ista ili slična struktura stranaka formira vlast i na državnoj i na entitetskoj razini. Tako bi se dobila funkcionalnija i stabilnija vlast u cijeloj zemlji.

Međutim, ako se obistine najave o koaliranju SDA i DF-a sa Savezom za promjene na državnoj razini, taj cilj neće moći biti ostvaren jer će barem srpski predstavnici biti drugačiji na entitetskoj i razini BiH. Za parlamentarnu većinu na državnoj razini i formiranje Vijeća ministara moguće su kombinacije u kojima je, čini se, jedini nezaobilazan akter SDA. S 10 od 42 zastupnika u Zastupničkom domu SDA je stranka bez koje je teško napraviti većinu.

Tim prije što će SDA vjerojatno imati i većinu bošnjačkih izaslanika u državnom Domu naroda.

Kriza na pomolu

Najlogičniji i najbrži put za formiranje državne vlasti bio je savez SDA-HDZ BiH-SNSD uz još jednu većinski bošnjačku stranku.

Najveći broj glasova u hrvatskom i srpskom narodu, nameće HDZ BiH i SNSD kao logične sudionike u vlasti. Takva koalicija bi u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH imala s DF-om i DNS-om lagodnu većinu s 26 od ukupno 42 zastupnika. Uz SBB takav blok imao bi dvotrećinsku većinu od 30 zastupnika.

No, u SDA je, čini se, više onih koji bi istisnu Milorada Dodika iz državne vlasti, čak i po cijenu nove, vjerojatno još dublje krize u zemlji. Teorijski moguće je zaobići HDZ i SNSD u državnoj vlasti, ali tada bi SDA i SDS morali koalirati s DF-om i još jednom ili dvije stranke (SDP, HDZ 1990.,BPS) i mučiti se s funkcioniranjem Doma naroda u kojem će HDZ i SNSD imati značajnu ulogu.

Neumoljiva matematika

Takav rasplet na državnoj razini zakomplicirao bi i formiranje vlasti u Federaciji. SDA i HDZ BiH kao partneri bi bili u najboljoj poziciji zbog broja glasova unutar svojih nacionalnih skupina, kao i vjerojatne dominacije u klubovima Bošnjaka i Hrvata u entitetskom Domu naroda.

Ove dvije stranke same, međutim, nemaju potrebnih 50 glasova u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Potrebna im je koalicija sa SBB-om i DF-om ili jednom od ove dvije stranke.

Matematički je moguće ponovno formirati vlast i bez HDZ-a, ali tada bi SDA i DF morali koalirati sa SDP-om. Moguće je iz vlasti izbaciti i SDA.

No, u tom slučaju bi se potpora morala tražiti i od nekoliko manjih stranaka u federalnom Parlamentu, poput BPS-a ili SBiH.

vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading