Select Page

BiH: 16 posto građana ne može vraćati kredite – uskoro osobni bankrot?

BiH: 16 posto građana ne može vraćati kredite – uskoro osobni bankrot?

Otplaćivati kredit nije u mogućnosti blizu 16% građana u BiH, dok blizu 70% podignutih kredita građani troše na preživljavanje.

Ovako alarmantna situacija bila je i razlog što je Udruga za zaštitu jamaca BiH prije dvije godine pokrenula inicijativu da BiH dobije zakon o osobnom bankrotu, prema kojem bi prezaduženi građani imali mogućnost preko stečaja, u određenom vremenskom roku, vratiti dugove bankama.

Ovim zakonom bi i priča o jamcima konačno bila završena jer bi kredit dobivali samo dužnici koji raspolažu vlastitom imovinom kojom će i jamčiti za taj kredit.

Kako je za Klix.ba rekao predsjednik Udruge za zaštitu jamaca BiH Joco Cvjetković, zakon o osobnom bankrotu je već u formi prednacrta.

“Zakon je u formi prednacrta, ali postoje suprotni stavovi, kako zakonodavne tako i izvršne bh. vlasti, i svi su u principu protiv donošenja zakona, osim samih građana. Smatramo kako njegova provedba ne bi bila sporna, ali bi zato trebalo mijenjati set drugih zakona. Za sada imamo samo načelnu suglasnost i podršku od oporbe, ali pitanje je što bi bilo od te podrške kada bi oporba prešla u vlast”, objašnjava Cvjetković i dodaje kako Udruga trenutačno radi na stvaranju uvjeta za donošenje jednog ovakvog zakona te vodi intenzivne razgovore sa svim partnerima.

On također napominje i da sam bankarski sektor nije za donošenje ovog zakona jer je problem s lošim kreditima isključivo proizvod banaka, odnosno kreditora, zato što su one odobravale sve kredite prema svojima kriterijima. Jedini cilj prisutnosti banaka u BiH je, ističe Cvjetković, odobravanje komercijalnih kredita.

Prema saznanjima ove Udruge, blizu 25 posto dužnika ima neku vrstu problema s otplatom kredita i svi su za donošenje ovoga zakona.

“U posljednjih godinu dana nam se javlja veliki broj dužnika, odnosno nositelja kredita koji ne mogu vraćati kredite ili to rade otežano. Mnogi u nama vide posljednji spas zato što su već pokušali razgovarati s odgovornim u svojim bankama, ali su naišli na veoma hladan prijam bez ikakve mogućnosti dogovora”, ističe Cvjetković.

“Iz kontakta s građanima koji nisu u mogućnosti vratiti dugove jasno je kako bi mnogi pristali na oduzimanje imovine kako bi se oslobodili duga”, kaže Cvjetković za Klix.ba.

Donošenje ovog zakona ne bi pomoglo jamcima koji otplaćuju tuđe kredite zato što to rade po već pravomoćnim presudama, a novi zakon ne bi imao retroaktivnost. U bankarskom sektoru tvrde kako je više puta razgovarano o donošenju zakona o osobnom bankrotu.

“Donošenjem zakona o osobnom bankrotu otvorila bi se mogućnost da građani dobiju skrbnika nad svojim financijama i imovinom”, objašnjava Mijo Mišić iz Udruženja banaka BiH.

OGLASI

Loading