Select Page

BiH: Od nove godine poskupljuju cigarete

BiH: Od nove godine poskupljuju cigarete

Od početka 2015. godine na snazi će biti nove cijene cigareta u Bosni i Hercegovini. Proizvođači i distributeri cigareta bili su dužni da do 30. studenoga ove godine Upravi za neizravno oporezivanje (UIO) dostave nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti na snazi od početka 2015. godine.

Nove cijene su u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2015. godinu, koju je u listopadu ove godine usvojio Upravni odbor UNO-a.

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2015. godinu je definirano da će se od 1. siječnja 2015. godine na cigarete plaćati sljedeća akciza: proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta, te posebna akciza u iznosu od 52,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,05 KM za pakiranje od 20 komada, priopćeno je danas iz UNO-a BiH.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,00 KM po kutiji cigareta za pakiranje od 20 komada.

Akciza na duhan za pušenje u 2015. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 posto minimalne akcize na cigarete u 2015. godini i iznosi 80 KM po kilogramu.

Odluka o novim cijenama predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH s politikom akciza na cigarete u Europskoj uniji.

Na internet stranici UNO-a nalazi se i pregled novih cijena cigareta koje su u prodaji u BiH.

(Fena)

OGLASI

Loading