Select Page

BLIDINJE: Izvor ljepota i zdravog života

BLIDINJE: Izvor ljepota i zdravog života

Tko je i jedanput bio na Blidinju  poželi ponovno doći i uživati u svim prirodnim ljepotama i čarima toga parka prirode. Obitelj iz Zagreba, među ostalim, rekla je kako se zadivila planinskim čarima, ljekobilju. zdravom zraku i jezeru podno visokog vrha Pločno na Čvrsnici.

-Kada u Zagrebu izađem iz svoje kuće vidim uglavnom kuće i nebodere, asfalt,  brojna vozila i silni nemir a ovdje je sve sto posto drugačije. Zrak je čist. Veseli me mir, borovina, trava, poneka stara kuća i visoke planine.

Vrijeme će biti bolje nego sada s koronavirusom pa će mnogi zaljubljenici u zdravu prirodu u sve većem broju pohititi u taj bajni krajolik odmoriti svoju pomalo umornu dušu i uživati kao planinari i izletnici sa svih strana. O Blidinju su pisali mnogi, uz ostale i Ljubo Rezo  u Hrvatskom listu: Blidinje nije samo muzej starina (stećci na Dugopolju).

Blidinje je park u kojemu je niknuo prelijepi život. Treba ga čuvati i ne narušiti prirodnu ravnotežu. Tu su i endemske vrste i svi se moramo truditi da postane nacionalni park, a ne samo vrijedni fra Petar Krasić Nekih ranijih godina tu je bio život s velikim brojem ovaca i stoke, čak 80 tisuća grla .Bilo je i obilje žita,, pa čak oko 700 tona zdravog krumpira, 200 tona sira, 80 tona maslaca. Tada se radilo s običnim alatima i ručno, a sada bi svega moglo biti i daleko više. Dakle, u zdravom i lijepom krajoliku može se proizvoditi zdrava hrana, pa i za izvoz na sve strane. No, ipak sve ljepote i značaj Blidinja je i sada u „visinama“. Tu je i Blidinjsko jezero, Masna luka s planinarskim domom, motel Hajdučke vrleti. Tu su i opasne auto utrke i još nešto – utemeljena je jedina u svijetu Smotra lažova te Hajdučka Republika „Mijat Tomić“ i mnogo drugim zanimljivosti.

Posušje.net/PC

OGLASI

Loading