Select Page

Božinović: Do ponedjeljka ćemo revidirati odluku o granicama

Božinović: Do ponedjeljka ćemo revidirati odluku o granicama
Nacionalni stožer za civilnu zaštitu RH prije tri dana je donio odluku da je za građane Srbije, BiH, Kosova i Sjeverne Makedonije koji dolaze u Hrvatsku obvezna 14-dnevna samoizolacija, no već idući tjedan ta bi odluka mogla bi biti promijenjena.

Hrvatska je od 25. lipnja uvela novi režim na graničnim prijelazima sa Srbijom, BiH, Kosovom i Sjevernom Makedonijom. Za građane koji dolaze iz tih zemalja uvedena je obavezna 14-dnevna samoizolacija. U samoizolaciju ipak neće morati oni koji tranzitiraju, prekogranični radnici kao i oni koji navode neodgodive osobne razloge poput sprovoda, hitne medicinske pomoći i slično, prenosi N1.

Ministar Davor Božinović, šef Nacionalnog stožera, u petak je na presici još jednom naglasio da postoje iznimke i najavio vjerojatnu promjenu.

Na razini EU postoje situacije koje se podvode pod termin “neodgodivih osobnih razloga”. To je usvojeno još ranije i taj režim je postojao i u vrijeme kad je koronakriza bila na vrhuncu. Ako postoje neodgodivi osobni razlozi, o čemu odluku donosi granična policija, onda je moguće ući, posebno ako se osoba vrati u roku od 24 sata, pojasnio je Božinović i dodao:

Zadnje odluke koje smo donijeli, bile su izmjena odluke o režimu prelaska granice koja istječe 30. lipnja pa ćemo do sljedećeg ponedjeljka zapravo još jednom revidirati cijeli taj režim prelaska granice, a s obzirom i na činjenicu da se radi o fazi suživota s virusom, neke će se odluke donositi i brže, rekao je.

Podsjećamo, ovaj potez hrvatskih vlasti izazvao je lavinu negodovanja Hrvata u BiH jer je ovime uvelike otežan život lokalnog stanovništva, a od odluke nisu izuzeti niti hrvatski državljani s prebivalištem u BiH.

Službeno povlačenje jednostrane odluke Hrvatske za sada su zatražili Klub Hrvata u Skupštini HNŽ-a i Uprava civilne zaštite ŽZH.

Jabuka. Tv

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading