Select Page

CCI o Skupštini ZHŽ: riješen problem porodilja, i ništa više

CCI o Skupštini ZHŽ: riješen problem porodilja, i ništa više

Apsolutna dominacija jedne političke stranke, u ŽZH koja je omogućila i formiranje jednostranačke vlade (jedine takve u BiH) dovela je do političke stabilnosti, ali nije iskorištena ni za pokušaj da se napravi neki ozbiljan pomak u rezultatima, potaknu reformski procesi i uradi nešto značajno za građane, u cilju rješavanja njihovih nagomilanih problema i poboljšanja kvalitete njihovog života, što bi, u konačnici opravdalo stupanj povjerenja koji je, od strane tih građana, vladajućoj stranci dat na izborima.

Vlada ŽZH je, naime, u 2016. g, održala svega 31 sjednicu, što je manje od iti jedne druge županijske vlade. Pri tomu, sa tek 8 mjera po sjednici, u prosjeku, Vlada ŽZH je jedina čija je učinkovitost ispod dvoznamenkastog broja. Usporedbe radi, Vlada SBŽ, sa svega pet održanih sjednica više od Vlade ŽZH, radeći tempom od 42 i pol razmotrene mjera po sjednici, razmotrila je preko 1500 mjera u promatranom razdoblju, odnosno 6 puta više od Vlade ŽZH.

S druge strane, zakoni predstavljaju tek 6,6% od ukupnog broja razmatranih mjera. Sa 13 utvrđenih zakona, Vlada ŽZH je, u 2016. godini, nastavila kontinuirani pad, koji traje od 2013. i postigla svoj najlošiji rezultat u posljednjih 6 godina. Nije utvrđena niti jedna strategija – i to ne samo u promatranom razdoblju, nego od početka aktualnog mandata. Vlada ŽZH, naime, jedina je županijska vlada koja je u drugu polovicu svog mandata ušla bez iti jedne utvrđene strategije.

82% donesenih rješenja se, naime, odnosi na odluke o razrješenjima i imenovanjima.

Posebice ističemo usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji sa djecom, kojim je riješen višegodišnji problem isplate porodiljnjih naknada.

Iako je njihovim poslovnicima o radu predviđeno usvajanje programa rada prije početka godine na koju se oni odnose, niti jedna od ove dvije institucije nije svoj Program rada za 2017. godinu usvojila do kraja 2016,što je nastavak dugogodišnje negativne prakse kojom se ovaj značajni alat za povećanje učinkovitosti institucija i njihove usredotočenosti na zacrtane ciljeve, svodi na formalnu obvezu i – vremenom usvajanja, sadržajem i razinom realizacije – potpuno obesmišljava.

Sedmu godinu za redom Proračun Županije se usvaja po žurnom postupku i bez organiziranja javne rasprave. Zadnji put Vlada ŽZH je Proračun utvrdila u nacrtu i on je usvojen u redovitoj proceduri – 2010. godine.

U sastavu Vlade samo su 2 žene, iako Zakon naleže kako postotak manje zastupljenog spola ne može biti ispod 40%, a neispunjavanje ove obveze definira kao diskriminaciju, čije otklanjanje zahtjeva.

Sjednice Vlade se nakon trećeg kvartala ne najavljuju redovito, a kasnilo se i sa usvajanjem zapisnika. Od 20. prosinca došlo je do potpunog prekida u informiranju javnosti o radu Vlade – sjednice niti su najavljivane, niti je nakon njih javnost izvještena o njihovom sadržaju. Ne postoji službena informacija što Vlada radi u posljednja dva mjeseca.

Skupština ZHŽ u 2016. je radu na sjednicama provela tek 12 sati, i to računajući stranke. U prosjeku, zastupnici su, dakle, na sjednicama, proveli tek 1 sat mjesečno. Skupština ima najniži obim razmatranih mjera u posljednjih šest godina od svih ostalih županija. Ukupan broj razmatranih mjera Skupštine, u 2016. godini, je svega 46.

Pozitivnoa je da među malim brojem razmotrenih mjera (manje od četiri mjesečno) ima najviše zakona. Zakoni čine 41% od svih razmotrenih mjera. Usvojeno je 13 zakona u prijedlogu i 5 u nacrtu. I to je jedina oblast u kojoj se Skupština ŽZH odvojila od dna i digla među najbolje rezultate na županijskoj ljestvici, na kojoj, sa Skupštinom HNŽ/K dijeli 3. i 4. mjesto, iza Skupštine TŽ, sa 26 usvojenih zakona, i Skupštine ŽS sa 21 usvojenim zakonom.

Čak 20 od 28 zakona čija je realizacija bila planirana u 2016. godini, nije realizirano.

Podatci govore da će, ostane li na ovoj razini učinkovitosti, Skupština ZHŽ na kraju aktualnog četverogodišnjeg mandata imati manje realiziranih mjera nego što ih ima u jednom godišnjem programu rada. Naime, od 68 mjera iz Programa rada Skupštine ZHŽ, u 2016. godini u potpunosti je realizirano svega njih 10, (ili, u procentima, 14.7%). Posljedica niske realizacije planiranih aktivnosti je veliki broj nerealiziranih značajnih mjera, čije je usvajanje moglo pozitivno utjecati na kvalitetu života građana.

I pored nepridržavanja zakonskih rokova i propisanih procedura, od strane Vlade, Skupština ŽZH je proračun, po prvi put u posljednjih 10 godina, usvojila prije početka godine na koju se odnosi.

Web stranica Skupštine ne raspolaže elementarnim podacima. Na istoj se još uvijek (nakon isteka pola mandata) ne mogu pronaći informacije, o trenutnu sazivu Skupštine i njenih radnih tijela, dokumenti koji su usvojeni, zapisnici sa održanih sjednica Skupštine, podatci o primanjima zastupnika isl.). Zapisnici sa sjednica radnih tijela se ne objavljuju i nisu dostupni ni na zahtjev.

Iako je u promatranom razdoblju održano svega 10 sjednica Skupštine, na samo 2 su nazočili svi zastupnici. Za 12 mjeseci postavljeno je ukupno svega 18 zastupničkih pitanja i pokrenute 2 inicijative. 15 zastupnika nije postavilo/pokrenulo niti jedno pitanje/inicijativu u 2016. godini. 11 zastupnika nije se, u 2016. javilo za raspravu niti po jednoj točki dnevnog reda. U promatranom razdoblju, niti jedan zastupnik Skupštine ŽZH nije Skupštini podnio niti jedan prijedlog nekog zakona.

U 2016. godini razmotrila je svega 258 mjera, dok se obim razmotrenih mjera drugih županijskih vlada kreće od 507 do čak 1791.

Dnevnik.ba

OGLASI

Loading