Select Page

Cjepivo jutros stiglo u Hrvatsku, sutra počinje cijepljenje

Cjepivo jutros stiglo u Hrvatsku, sutra počinje cijepljenje

Prve doze cjepiva stigle su iz Bruxellesa u Hrvatsku jutros oko 6 sati transportnim hladnjacima, javlja N1 televizija. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potom će se razvoziti u sve županije, a mora se čuvati na temperaturi od minus 70 stupnjeva..

Cijepljenje počinje sutra, u nedjelju, a prvi će se cijepiti štićenik Doma za starije Trešnjevka.

Prve doze BioNTech/Pfizerovog cjepiva dijele se jednako na sve zemlje članice EU-a, bez obzira na broj stanovnika – radi se o 9.750 doza.

U svim zemljama Europske unije cijepljenje počinje sutra. Bit će besplatno i dobrovoljno, a Hrvatska je zasad naručila 5,9 milijuna doza.

Na istovaru prvih doza cjepiva bio je i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Ovo je najvažniji događaj od početka pandemije. Od sutra krećemo s cijepljenjem najugroženijih skupina stanovništva na čitavom teritoriju Republike Hrvatske. Cjepivo se sutra distribuira županijskim zavodima koji će organizirati cijepljenje korisnika domova za starije, zdravstvenog osoblja koje radi s covid cjepivom i djelatnika hitne medicine.”, kaže Capak.

On navodi kako je zasad to simbolična doza, te da 27., 28, i 29. prosinca počinju Europski dani cijepljenja.

“Nakon toga svakog tjedna nam stižu nove doze što očekujemo sukladno planu cijepljenja. Pozivamo sve građane da se odazovu cijepljenu sukladno našem sloganu “Misli na druge – cijepi se”, navodi se u priopćenju medijima HZJZ-a.

OGLASI

Loading