Select Page

Crveni križ: Istinska snaga humanosti

Crveni križ: Istinska snaga humanosti

Volonteri Crvenoga križa već mjesec dana su na terenu i odrađuju svoju humanitarnu zadaću tijekom pandemije koronavirusa. Pri tom se, bez izuzetaka, poštuju sve naredbe i akti nadležnih stožera civilne zaštite i kriznih stožera ministarstava zdravstva na svim razinama, kao i smjernice, preporuke i standardne operativne procedure Crvenog križa Federacije BiH (CK FBiH) i Društva CK BiH, čiji je doprinos u zdravstvenom prosvjećivanju i edukaciji stanovništva, psihosocijalnoj podršci te pružanju direktne pomoći i usluga, posebno starijim i osobama bez bližih srodnika izuzetno značajan, ne samo za stanovništvo, nego i za sveukupni sustav zaštite i spašavanja. CK F BiH ima 79 profesionalaca i 811 volontera na terenu koji vrše dostavu različitih  prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepštine, lijekova te vrše usluge plaćanja računa za ranjive i ugrožene kategorije pučanstva.

Crveni križ općine Posušje na čelu s predsjednikom Brankom Lekom djeluje na terenu s 15-tak volontera, a u proteklih mjesec dana obišli su preko stotinu što obitelji što samaca na području naše općine. Humanitarne akcije na terenu realiziraju se sukladno dogovoru sa Stožerom civilne zaštite općine Posušje koji je definirao  korake za pomoć osobama kojima je ona potrebna u ovoj situaciji. Osim s Crvenim križem, načini realizacije definirani su s Centrom za socijalni rad i župnim uredima. U organizaciji distribucije pomoći sudjeluju i predsjednici mjesnih zajednica.

Par dana prije samog izlaska na teren vodstvo Crvenoga križa i volonteri pripremali su akcije. Predsjednik Crvenog križa općine Posušje Branko Leko u razgovoru za naš radio je kazao kako su kroz ovih mjesec dana obišli sve krajeve naše općine. Donacije su pristizale s raznih adresa. Za početak od strane CK FBiH, Vlade ŽZH preko CK ŽZH, kao i Stožera civilne zaštite općine Posušje, potom i Društva CK BiH, a priključili su se i drugi donatori i gospodarski subjekti iz Posušja i šire. Aktivni su bili i za vrijeme uskšnjih blagdana. Svoje aktivnosti  kroz ovih mjesec dana Crveni križ popratio je objavama na svom fb profilu.

„Bitno je naglasiti da smo bili na cijelom području općine Posušje. Obišli smo preko100 korisnika, obitelji ili samaca, one za koje su dati prijedlozi od strane Centra za socijalni rad ili naših župnika. Mogu reći da smo dodijelili kvalitetne pakete hrane i higijene. Gotovo svakodnevno imamo komunikaciju s ravnateljem Centra“, kazao je predsjednik Leko. Osim potrebitima na terenu, Crveni križ općine Posušje sjetio se onih koji obavljaju svoj svakodnevni posao. Među onima kojima su uručili donaciju bila je i naša radiopostaja, na čemu im od srca zahvaljujemo.

Crveni križ je ugledna međunarodna organizacija koja u svijetu djeluje već 160 godina, a u BiH od 1912. godine. Podsjetimo kako je gospodin Leko u petogodišnjem mandatu obnašao dužnost glavnog tajnika Društva Crvenog križa BiH, a u dva mandata bio je i predsjednik županijske organizacije CK.

Govoreći o planovima Leko je kazao kako u budućnosti namjeravaju potpisivati sporazume s pravnim subjektima, prije svega gospodarstvenicima, što bi olakšalo rad Crvenoga križa. To je uobičajena praksa Crvenoga križa u svijetu, ali predstavlja svojevrsnu novinu u BiH. „Idemo s idejom da se dugoročno rade strateški sporazumi između Crvenog križa i naših gospodarstvenika. Nije to nikakva novost  u svijetu, ali možda je u BiH. Ova situacija nas tjera na to. Ja sam obavio razgovore s nekoliko naših gospodarstvenika, iznio sam im tu ideju i još nismo nigdje odbijeni. Ideja je prezentirana i našem načelniku s kojim je dogovarano kako bi se ta ideja pravno pretočila u sporazum, na čemu ćemo zajednički raditi. Mislim da je to nešto što će dugoročno olakšati rad Crvenog križa koji će imati u pričuvi određena sredstva“, kazao je predsjednik općinske organizacije Crvenoga križa najavljujući kako planiraju izaći s kasicama Crvenog križa u većim trgovačkim centrima kod nas i dr., što također predstavlja zakonsku mogućnost kad je u pitanju rad Crvenoga križa, a što je također uobičajena praksa u svijetu.

Aktivnosti Crvenog križa na terenu se nastavljaju. Leko podsjeća kako je CK stalno na usluzi građanima, ne samo u kriznim situacijama. Iskoristio je priliku da zahvali još jedanput svima koji su se odazvali na akciju darivanja krvi koja je u Posušju organizirana 7. travnja kao prva terenska akcija Odjela za transfuziologiju SKB-a Mostar u vrijem pandemije, a koja je polučila izuzetno dobar odziv i iznova pokazala koliko smo spremni pružiti ruku pomoći kad je to najpotrebnije.

radioposusje.ba

OGLASI

Loading