Select Page

Da se novac dijeli po potrošnji goriva, ŽZH bi godišnje imala još 2,3 milijuna KM

Da se novac dijeli po potrošnji goriva, ŽZH bi godišnje imala još 2,3 milijuna KM
Upravljanje cestovnom infrastrukturom u županijama važan je i odgovoran posao o kojem ovisi kvaliteta cesta, razina i standard prometa, zadovoljstvo ili nezadovoljstvo vozača…

Koliko je to uspješno, ovisi o više čimbenika, a o trenutačnom stanju, prilikama i teškoćama, govorio je Vinko Romić, ravnatelj JU Ceste Županije Zapadnohercegovačke, piše Večernji list BiH.

JU Ceste ŽZH utemeljen je 2012. godine uredbom Vlade ŽZH sukladno Zakonu o cestama FBiH i Zakonu o javnim cestama ŽZH. Dotad je upravitelj regionalnih cesta na području Županije bila Uprava za ceste ŽZH koja je financijski bila oslonjena na županijski proračun te je, povezano s tim, bilo određenih problema vezanih uz nelikvidnost i dugove. Općenito, JU Ceste ŽZH upravitelj je regionalnih cesta, ne izvodi izravno radove ili usluge vezane uz održavanje, obnovu, izgradnju, rekonstrukciju i zaštitu regionalnih cesta, nego preko javne nabave vrši ugovaranje tih radova, odnosno usluga. Određeni upravni postupci su dio ovlasti i obveza – rješenja, suglasnosti i drugo, kaže Romić.

Kako se obavlja raspodjela sredstava za financiranje cesta u FBiH i kakav je položaj ŽZH?

Glavni prihodi su cestarine pri registraciji vozila i oni iz cijene goriva. Jedan neusporedivo manji dio prihoda je iz zaštite cesta: reklame, prokopi, priključci i prilazi, izvanredni prijevoz, cestovno zemljište, instalicije i slično. Moram istaknuti kako se raspodjela sredstava iz registracije vozila odvija na županijskoj razini i da je tu stanje zadovoljavajuće. Međutim, tehnologija raspodjele financijskih sredstava iz goriva je jako komplicirana i s time nismo zadovoljni.

S čime niste zadovoljni?

Raspodjela, uglavnom, počinje u Upravi za neizravno oporezivanje BiH pri uvozu goriva, naplatom po litri uvezenog goriva. Dio koji pripadne Federacije dijeli se dalje županijama za regionalne i lokalne ceste po ključu koji se nije mijenjao od 2005. godine i koji nema nikakve veze sa stvarnom potrošnjom goriva u županijama. To je svojevrsna nepravda, pogotovo ako se uzme u obzir da, primjerice Sarajevska županija godinama ima povlašteni status, tzv. ponder kojim joj je koeficijent udvostručen na račun svih ostalih županija i iznosi nevjerojatni 25,91 % na manje od 80 km regionalnih cesta. Koliko znam slična je situacija s raspodjelom PDV-a.

Koliko dobiva ŽZH i po kojim parametrima i ima li još nezadovoljnih?

Udio ŽZH-a je skromnih 3,57 %. Da se raspodjela sredstava obavlja na isti način kao pri registraciji vozila, dakle, na županijskoj razini, taj bi koeficijent bio znatno veći. Primjerice, udio ŽZH-a u ukupnoj potrošnji goriva za motorna vozila u Federaciji BiH u 2020. godini bio je 6,35 %. Novčano gledano, da je ova raspodjela temeljena isključivo na potrošnji goriva, što je i logično, ŽZH bi lokalne i regionalne ceste dobila imala dodatnih 2,3 milijuna KM godišnje. Ako se ovo uzme u vremenskom okviru od 10 do 20 godina jasno je što bi se sve moglo uraditi za taj novac. Po ovom načelu, HNŽ i SBŽ također spadaju u red najzakinutijih u FBiH.

Postupak kategorizacije, razvrstvanja cesta u FBiH je završen. Kako tu stoji ŽZH?

Proces kategorizacije cesta u FBiH bio je aktualiziran u posljednjih desetak godina te su rađene opsežne pripreme i izrađena studija kategorizacije cesta na razini FBiH. Vlada FBiH je 2014. godine donijela odluku o kategorizaciji cesta u FBiH. Međutim, zbog određenih problema i neslaganja primjena te odluke je ekspresno odgođena do 2018. godine, a odmah nakon toga je u potpunosti ukinuta, tako da je stanje vraćeno na početno, praktički na 1991, kad je bila posljednja, sveobuhvatna kategorizacija u tadašnjoj Republici BiH. Ali, zahvaljući dosljednjoj inicijativi i razumijevanju ove problematike na relacijama JU Ceste ŽZH-a, Ministarstva prometa i veza FBiH i pojedinaca u političkoj i izvršnoj vlasti, može se reći da je ŽZH dovršio proces kategorizacije, s čime u svakom slučaju možemo biti ponosni i zadovoljni jer smo po tom pitanju prvi i jedini u državi, zaključio je Romić u razgovoru za Večernji list.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading