Select Page

DALIĆ: “FIFA nema respekta prema nama, rekao sam im da neću glasati za igrača godine. Ovo je najbolja Hrvatska ikad, ima sve”

DALIĆ: “FIFA nema respekta prema nama, rekao sam im da neću glasati za igrača godine. Ovo je najbolja Hrvatska ikad, ima sve”

Zlatko Dalić se koju minutu iza 11 sati pojavio pred kamerama i mikrofonima u Rotterdamu:

– Nakon ovakve utakmice puno smo se potrošili. Ligu nacija smo smatrali svojim lošijim natjecanjem ili nečim što nam pričinjava probleme. To sam govorio. Morali smo proći taj neki naš križni put u Ligi nacija da bismo došli do ovoga što jesmo. Sada smo doživjeli naš vrhunac s jučerašnjom utakmicom. Hvala svima na svemu što je jučer bilo. Imali smo sjajnih osam treninga, odrađivali su to, mi smo to dobro pripremili, sve je bilo na visokom nivou. Bilo je preko 20 tisuća Hrvata, nosili su nas, navijali, ovo je možda bila i jedna od najvećih utakmica u povijesti reprezentacije.

Šest puta smo igrali produžetke na velikim natjecanjima i ostvarili šest pobjeda.

– Nestvarno. Nije to bilo na bilo kakvim natjecanjima. Svjetsko prvenstvo i Liga nacija. Grupa igrača je to dobila, očito su to donijeli sa sobom. Sav taj naš odnos, rad i povjerenje tome je doprinjelo. Primili smo gol u 96. minuti, tada smo dobili još veću volju i želju. Perišić im je pokazivao da se smire i da će biti sve dobro. Vjerujemo u to što radimo i znamo da ne može biti loše. Nisu tad razmišljali o svojim transferima i budućnosti, samo su posvećeni reprezentaciji. Ne mogu ih nahvaliti koliko je sve dobro.

Potrošnja je velika, a igrači su sjajni. Finale je pred njima, hoće li biti snage?

– Bitno je kako ćemo se postaviti, tko god da dođe. Ne vjerujem da ćemo imati problema sa sastavom. Bit će i više naših navijača. Jesmo se potrošili, ali pokušat ćemo se oporaviti. Rekao sam dečkima da moramo ostati mirni i biti pametni, strpljivi. Zlato je moja velika želja, kao i svih nas. Ako Bog da, da osvojimo zlato, bio bih presretan. Nitko ovo nije mogao niti sanjati da to možemo ostvariti. Opet smo dokazali da smo postali velesila u nogometu, da imamo karakter i da to pokazujemo na velikim utakmicama. Ovo što činimo sad već šest godina, držimo cijelu državu zajedno, svi se tome čude i dive… Ova reprezentacija je najbolja. Možda smo i 2008. i 2016. bili i bolji, pet napadača su zabijali preko 20 golova u sezoni, ali ova reprezentacija ima sve. Ovo je najbolja Hrvatska svih vremena.

Zlato?

– Neću birati protivnika. Ako ne bude zlato, nećemo biti razočarani. Bit ćemo tužni, ali nećemo biti razočarani.

Modrić?

– Kao da ga tjeraju u mirovinu. Svaku presicu pitaju ga – do kad ćeš? Ali, zato je Luka Luka. On je neponovljiv, ikona je gdje god se pojavi. Jučer je izašao sa stadiona uz ovacije svih ljudi. Nemam tu što puno dodati, sve je sam kazao na terenu, igrom i ponašanjem. Izborio je penal i vratio nas u igru.

Igra?

– Prvo poluvrijeme bilo je rezervirano. Znalo se da neće nitko ići u neku preveliku ofenzivu. Kako je utakmica išla, rasli smo, naš motiv i igra pa je sve otišlo na našu stranu. Ima li nešto s čime nisam zadovoljan? Ne želim o tome. Rekao sam i sinoć, nakon 23 godine netko je pobijedio Nizozemsku u Rotterdamu. Ne možeš naći zamjerku u cijeloj priči. Olić je rekao – sve smo napravili zadnjih 10 minuta da ne primimo gol. Dali smo maksimum, ali smo primili gol. Možda je to jedina zamjerka.

Sudačke odluke?

– Svi ste bili iznervirani njihovim odlukama. Sudio je loše. Prvi produžetak produžio je dvije minute, a rekao je da neće biti ništa. Poludio sam i na još jednu odluku kod nizozemskog kornera. Nema respekta prema nama, zato sam rekao FIFA-i da neću glasati za igrača godine. Bilo je očito da je to ciljano. Četvrti sudac pitao ga je koliko će produžiti prvi produžetak, rekao mu je – ništa. A onda ga je produžio dvije minute. Peti gol? Pokazao je na centar, nije digao ruku za zaleđe. Ja bih ga pustio. Onako lijepi gol da ideš poništiti.

Petković

– Nisu ovo njegove najbolje minute za reprezentaciju. Trenirao je jako. I mora shvatiti da mora još više. Ovaj talent i kvalitetu koju ima, pa on je igrač za Real i Barcelonu, to je jučer pokazao.

Doček?

– Ne treba nam to. Bilo je dočeka… Pustite dočeke, idemo mi ovo odraditi, kad osvojimo zlato bit će sve spontano. Neću dopustiti da se time bavimo. Imali smo dva preljepa dočeka do sada. Ako bude dočeka, bit će spontano. Hvala na podršci svima u Hrvatskoj.

Braniteljski portal

OGLASI

Loading