Select Page

Danas izvlačenje skupina za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018.

Danas izvlačenje skupina za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018.

CEREMONIJA izvlačenja skupina za SP počinje u 16 sati u moskovskoj Kongresnoj palači Kremlin, raskošnoj palači kapaciteta šest tisuća mjesta.

Jedan od dva najveća sportska događaja na svijetu igra se 14. lipnja do 15. srpnja iduće godine u Rusiji, a danas saznajemo sastav osam skupina s po četiri reprezentacije na SP-u.

32 reprezentacije koje su se plasirale na SP bit će raspoređene u četiri jakosne skupine. Mjesta u potovima zauzet će na osnovu pozicija na FIFA-inoj ljestvici za listopad. Iznimka je Rusija koja je u prvoj jakosnoj skupini zato što je domaćin, iako joj tamo realno nije mjesto.

Ždrijebom će se spomenute nacionalne momčadi rasporediti u osam skupina, od A do H i u svakoj će biti po jedna reprezentacija iz svake jakosne skupine.

U odnosu na ždrijeb za prošlo SP, održano 2014. u Brazilu, FIFA je djelomično promijenila kriterij određivanja jakosnih

Sastav prve jakosne skupine isti je kao ranije. I dalje čine domaćin (Rusija) i sedam najbolje rangiranih reprezentacija s ljestvice FIFA-e za listopad. To su: Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska, Francuska.

Ali, velika novost je da su ostale jakosne skupine, od druge do četvrte, složene prema poretku na FIFA-inoj ljestvici.

Hrvatska se zahvaljujući tome što je Švedska izbacila Italiju u dodatnim kvalifikacijama, u zadnji tren i na mala vrata iz treće, popela u drugu jakosnu skupinu.

Umjesto da joj Španjolska, Švicarska, Engleska, Kolumbija, Meksiko, Urugvaj i Peru budu potencijalni protivnici, Hrvatska će u biti u skupini s nekom od ovih reprezentacija.

Svaki pot će se isprazniti do kraja, prije nego što se krene na idući. U posudi u kojoj će biti kuglice s imenima reprezentacija iz prve jakosne skupine Rusija će biti označena crvenom kuglicom i unaprijed je za nju određena pozicija A1 s obzirom na to da je domaćin.

Ostalih sedam reprezentacija iz prvog pota automatski će dobiti prve pozicije u grupama od B do H, dok će reprezentacije iz drugog, treće i četvrtog pota biti izvlačene ždrijebom nasumično za mjesta u njihovim skupinama.

FIFA je ustanovila pravilo da nijedna skupina nema više od jedne reprezentacije iz iste kvalifikacijske zone. Iznimka je Europa koju na SP-u predstavlja 14 reprezentacija. Tako da će šest od osam skupina imati po dvije europske reprezentacije. Svaka skupina mora imati najmanje jednu, ali ne i više od dvije europske reprezentacije.

Gary Lineker, slavni engleski golgeter iz 80-ih i 90-ih, a danas najpoznatiji nogometni televizijski voditelj i komentator u

Asistirat će mu Maria Komandnaja, jedna od najpoznatijih ruskih sportskih novinarki. Ipak, jasno je da je Lineker prva zvijezda ždrijeba.

Nekadašnji golgeter Evertona, Barcelone, Tottenhama i reprezentacije Engleske, najbolji strijelac SP-a 1986. i jedno od najvećih imena SP-a četiri godine kasnije, danas je jako medijsko ime.

Voditelj je kultne BBC-jeve emisije Match of the Day u kojoj se prikazuju ključni trenuci prvenstvenog kola. Za istu kuću vodi posebne programe tijekom EP-a i SP-a, a na BT Sportsu prati Ligu prvaka.

Lineker je posebno aktivan i utjecajan na društvenim mrežama. Njegovi statusi često se citiraju i prenose jer je u komentarima provokativan, a na Twitteru ima preko 6.7 milijuna pratitelja.

index.hr

OGLASI

Loading