Select Page

Danas obilježavamo Svjetski dan voda

Danas obilježavamo Svjetski dan voda

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka. Naime UN je rezolucijom iz 1993. godine odredio da se na taj dan diljem svijeta posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse, s tim da se svake godine obilježava uz drugi moto.

Ovogodišnji Svjetski dan voda obilježava se uz moto „Voda za sve“ jer prema podacima Ujedinjenih naroda preko dvije milijarde ljudi još uvijek nema pristup zdravstveno ispravnoj vodi u svojim domovima.

I ime našeg Posušja vezano je za ovaj problem. Očito je da je ono hrvatskoga korijena i da označuje sušni kraj, područje siromašno vodom, što je kroz stoljeća bilo temeljno obilježje ovoga kraja. Štoviše, zbog pomanjkanja vode, po pridjevu suh dobili su ime mnogi lokaliteti u Posušju i njegovim rubnim dijelovima: Suvava – lokalitet s dva bunara i jednom lokvom u jugozapadnom dijelu Radovnja, Suvo vrilo u Studenim vrilima i Tribistovu, Suvaja – povremeni potok u Tribistovu i Vrpolju, Suvi bunari u Boričevcu te Suva jezera u Gornjim Vinjanima.

No gradnjom našeg iznimno vrijednog vodnog resursa – Akumulacije Tribistovo trajno je riješeno pitanje stalne opskrbe Posušja vodom, a može zadovoljiti potrebe napajanja i susjednih općina i gradova.

Prošle godine su stoga svečano potpisani ugovori o isporuci / prihvaćanju vode za tri tzv. presječena vodoopskrbna sustava. Ugovori su potpisani između predstavnika nadležnih jedinica lokalne samouprave i isporučitelja vodne usluge iz Republike Hrvatske i BiH. Ugovor o suradnji u ovom području potpisali su gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić u ime svih jedinica lokalne samouprave suvlasnika Vodovoda Imotske krajine d.o.o. te načelnik općine Posušje Branko Bago.

Potpisivanje ovih provedbenih ugovora od iznimnog je značaja za stanovništvo s obiju strana granice, kao i za obje države u cjelini, a ulaganjem u infrastrukturu, poput vodoopskrbe, osiguravaju se preduvjeti za ostanak lokalnog stanovništva. Nažalost, nedostaju sredstva za potpunu realizaciju ovih ugovora. Naime, skupa i zahtjevna dokumentacija za pročistač pitke vode i izgradnju dviju mini hidroelektrana koje bi se nalazile na istom sustavu akumulacijskog jezera Tribistovo je završena te se traži izvor financiranja koji bi osigurao realizaciju ovog projekta i njegovo stavljanje u funkciju.

Među najvažnijim projektima na kojima se radi je i izgradnja dijela kolektorske mreže, odnosno I. faza gradske kanalizacije ukupne dužine 623,9 metara. To je ujedno i širi problem koji se tiče i Hercegovine te Dalmacije, odnosno cijelog neretvanskoga sliva. U cilju zaštite vodotoka, ali i kvalitete turizma u Dalmaciji, nužno je uključivanje svih strana u rješavanje tog problema, kako s bh. tako i s hrvatske strane.

U općini Posušje intenzivno se radi na proširenju vodovodne mreže u Viru, radovi na distributivnom cjevovodu nastavljeni su i u Rakitnu, a u planu je što skorija izgradnja vodovodne mreže prema Zagorju s ciljem priključivanja svakog našeg kućanstva na vodovodnu mrežu.

U uvjetima u kojima se globalno gledajući ubrzano smanjuju svjetske zalihe pitke vode procjenjuje se kako će problem vode uskoro postati glavno ekološko i gospodarsko pitanje.

Voda je opće dobro i ograničeni resurs koji je potrebno zaštititi i koristiti na održiv način, ona je ključna za preživljavanje, okoliš i gospodarstvo.

U cilju zaštite zdravlja sadašnjih i budućih generacija, neophodno je spriječiti zagađenje vodnih resursa, što zahtijeva odgovornost svake zemlje, ali i svakog pojedinca.

Neprocjenjivo je važno promovirati ovaj dan te ukazivati na probleme s kojima se globalna zajednica susreće zbog nerazumnog odnosa prema prirodi i vodi. Upravo stoga Hrvatsko planinarsko društvo Pločno svake godine obilježava Svjetski dan voda usponom uz Ružički potok, a ovogodišnji, sada već tradicionalni planinarski pohod biti će održan u nedjelju 24.03.2019. godine.

opcina-posusje.ba

OGLASI

Loading