Select Page

Debitant Alen Poljak slavodobitnik je ovogodišnje 302. sinjske Alke

Debitant Alen Poljak slavodobitnik je ovogodišnje 302. sinjske Alke

Zvijezda je rođena! Debitant Alen Poljak, 28-godišnjak iz Glavica slavodobitnik je 312. sinjske Alke. Do pobjede je došao s dva pogotka u dva, a u trećoj trci pogodio sridu i slavodobitnički plamenac hrvatske trobojnice odlazi u Glavice.

Alen Poljak potječe iz alkarske obitelji. Njegov otac Ante bio je alkar 37 godina, u povijesti alke upisan kao slavodobitnik koji je 2006. godine u sve tri trke pogodio u sridu. Obitelj Poljak posjeduje tri konja, a Alen je vlasnik i direktor tvrtke Namještaj Poljak. Ima suprugu Moiru. Njegov alkarski momak je Josip Vučić (37).

Stvoriti bolje uvjete za život

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, pokroviteljica Alke, čestitala je slavodobitniku i darovala ga je zlatnim prstenom s hrvatskim grbom i sabljom. – Oslobođenje od Turaka nije označilo kraj bitki za hrvatsku neovisnost koje su trajale do pobjedonosne Oluje – rekla je Grabar Kitarović. Predsjednica Grabar-Kitarović je na pitanje o izjavi Milorada Pupovca, koji je sve hrvatske vlasti optužio zbog neprocesuiranja zločina nad Srbima, rekla kako nikada nije komentirala rad pravosuđa. – Vjerujem da je naše pravosuđe stabilno, procesuira objektivno.

Naglasila je i kako smo uspjeli osloboditi Hrvatsku i izboriti se za neovisnost, ali potrebno je stvoriti takve uvjete u kojima će svatko živjeti od svoga rada. – Mnogo smo postigli u četiri stoljeća neovisnosti. Slobodu i neovisnost nismo kapitalizirali u društvenom standardu i zato nam odlaze mladi. Trebamo stvoriti bolju investicijsku klimu, bolje uvjete za život i neće biti bojazni za budućnost – kazala je predsjednica za koju je godišnji odmor završen i nakon Alke putuje u Australiju.

Alkar Alen Poljak osvojio Čoju

Alka je i ove je godine, osim predsjednice pod čijim se pokroviteljstvom viteško nadmetanje održava, privukla cijeli državni vrh – premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, ministre Damira Krstičevića, Gabrielu Žalac, Tomislava Tolušića, Martinu Dalić, Tomu Medveda, Dražena Bošnjakovića, Davora Božinovića i brojne saborske zastupnike, gradonačelnike, odnosno, kako je rekla sinjska gradonačelnica Kristina Križanec sve koji nešto znače na hrvatskoj političkoj sceni.

Podrška državnom vrhu

Alkarski vojvoda Ante Vučić održao je govor prije početka Alke. – Kao alkarski vojvoda uime svih koji su ginuli za Hrvatsku dajem punu podršku predsjednici i predsjedniku Vlade da štite interese hrvatskog naroda. Podsjetit ću na riječi dr. Franje Tuđmana “Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što” – rekao je Vučić koji ove godine nije kritizirao vlast. Pozdravljajući nazočne, najveći aplauz dobio je nakon što je pozdravio Ivici Tucaka, trenera naših zlatnih vaterpolista.

Vučić je zahvalio Vladi i ministru obrane Damiru Krstičeviću što je Hrvatska vojska vraćena u Sinj, u vojarnu koja nosi ime 126. sinjske brigade. Inače, ovogodišnja se Alka trčala pod iznimno visokim temperaturama i u prve dvije utrke nije pogođena niti jedna srida. A onda je u trećoj utrci u sridu pogođeno čak tri puta: prvo Kristijan Bikić, potom Denis Gukić i, konačno, Alen Poljak.

Kako je Alka više od UNESCO-om zaštićene nematerijalne baštine, prigoda je to kada se daju i vrlo konkretne političke poruke. Na Alku je došao i potpredsjednik Sabora i čelnik Mosta Božo Petrov koji kaže da za njega nema nikakve razlike kada je bio na vlasti i sad, kada je u oporbi. – Nema velike razlike jer sve što smo htjeli napraviti, zbog čega smo se uključili u politiku, HDZ je uvijek opstruirao i dok smo bili zajedno na vlasti. Ništa se nije promijenilo – kaže Petrov.

U Sinju su bili i brojni gradonačelnici, vukovarski Ivan Penava, splitski Andro Krstulović Opara, dubrovački Mato Franković, zagrebački Milan Bandić… – Ja sam rođen 80 km odavde, ovo je moj kraj. Meni je poskok kućni ljubimac – kaže Bandić.

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading