Select Page

Dobar odaziv na besplatno mjerenje šećera

Dobar odaziv na besplatno mjerenje šećera

Udruga dijabetičara ZHŽ, djelatnica Doma zdravlja Posušje i učenici medicinske škole u Posušju danas su besplatno mjerili šećer svima koji su bili zainteresirani u akciji koju su organizirali u prostorijama prodajnog centra OLI. Tradicionalna je to akcija Udruge povodom Svjetskog dana šećerne bolesti koja je prema riječima Mladena Šege iz Udruge dijabetičara ZHŽ i u našoj županiji, ali i u Posušju u porastu.“ Kada su u pitanju dijabetičari u općini Posušje, točnih podataka nema. Međutim, vođenje statistike lokalnog doma zdravlja postoji pa tako otprilike oko 170 osoba ima tip 1, dok oko 350 ima tip 2 šećerne bolesti. Moje mišljenje je da je stvaran brojka ipak veća“, kazao je Šego.

Zdravstvena skrbi koja je dostupna dijabetičarima i nije za zadovoljavajućoj razini. „Pogotovo ističemo broj od 200 trakica na razini godine koji dijabetičari dobiju od nadležnog Zavoda što je jako malo i na razini godine nedovoljno za potrebe dijabetičara. Udruga vodi razgovore s nadležnim ministarstvom i dobili smo neka obećanja da će se razina zdravstvene skrbi za dijabetičare podići“, kazao je Šego.

Šego je kazao da dijabetis ne bira ni spol ni dob, te da danas baš svatko može oboljeti. Ipak poziva na neke preventivne radnje, prije svega vođenje zdravog načina života, zdrava prehrana i puno tjelovježbe. Svjetski dan osoba sa šećernom bolešću, koji se obilježava svake godine 14. studenog, prigoda je, između ostalog, ukazati na ovaj problem. Članovi su Udruge dijabetičara u ŽZH u suradnji s lokalnim Domovima zdravlja, slučajnim i namjernim prolaznicima, na javnim mjestima i ove godine organizirali mjerenje šećera u krvi.

Akcija je suradnja Udruge , Doma zdravlja Posušje, srednje strukovne škole medicinskog smjera te općine. “Zahvaljujemo se višoj medicinskoj sestri Doma zdravlja Posušje Maji Ćesić, učenicama medicinske škole Antoniji Rezo i Ivi Petrović, kao i načelniku Branki Bagi koji nam je uvijek na raspolaganju”. kaozao je Mladen Šego ispred Udruge dijabetičara ZHŽ.

posusje.net

OGLASI

Loading