Select Page

Dodijeljeni prvi taekwondo pojasevi na Kočerinu

Dodijeljeni prvi taekwondo pojasevi na Kočerinu

U četvrtak 18.05.2017 godine u Osnovnoj školi „Kočerin“ održalo se prvo polaganje za taekwondo pojaseve koje je vodio ispitivač i glavni trener taekwondo kluba „Poskok“ iz Posušja g. Petar Boban, nositelj crnog pojasa 3 dan u olimpijskom taekwondou.

Taekwondo klub „Poskok“ iz Posušja je početkom Ožujka pokrenuo taekwondo sekciju u Kočerinu gdje se u startu odmah prijavilo više od 50 zainteresiranih kandidata sa područja Kočerina i okolnih mjesta. Nakon više od dva mjeseca treninga koje su provodili sa njima treneri iz posuškog kluba održalo se prvo polaganje gdje su pristupila 52 kandidata, i svi su uspješno položili za viši bijeli pojas (9 KUP). Na polaganju su mladi kočerinjani pokazali veliki talent i trud a najviše su se istakle članice sekcije Martina Vukoja i Antonia Kvesić.

Taekwondo je olimpijski sport i trenutno se u svijetu širi i razvija brže nego i jedan drugi sport. Nastao je od tradicionalne Korejske vojne borilačke vještine u kojoj se dominantno koriste atraktivni nožni udarci. Najzaštićeniji je borilački sport kada su u pitanju sportska natjecanja pa je tako i član Paraolimpijske porodice sportova, a u različitim njima prilagođenim disciplinama mogu sudjelovati djeca već od 6 godina kao i osobe starije i od 70 godina. Taekwondo se trenira na svim kontinentima svjeta i trenira ga više od 100 milijuna ljudi. Jako je dobar temelj za sve druge sportove jer se trenirajući ga razvijaju sve motoričke sposobnosti, a posebno brzina, snaga i fleksibilnost. Osim toga trenirajući taekwondo razvija se disciplina, samopouzdanje te samokontrola, te se uči samoobrana koja je u nesigurnoj današnjici i više nego potrebna.

“Najprije bih rekao da je za sve ovo najkrivlji naš Leonardo Mikulić koji je toliko zavolio taekwondo da je više od dvije godine dolazio sa Kočerina na treninge u Posušje, i njegov otac se g. Jozo Mikulić koji mu je sve to omogućio a onda i inicirao pokretanje sekcije na Kočerinu. Zahvaljujem se njima , a posebno ravnatelju O.Š. Kočerin g. Željku Sliškoviću koji je prepoznao ozbiljnost projekta i potrebu za pokretanjem još jednog sporta u Kočerinu te nam omogućio uvjete za održavanje treninga u školi. Također se zahvaljujem djelatnicima škole, roditeljima naših članova kao i njima samima na podršci i sudjelovanju u radu sekcije. Moram priznati da je ovo bilo jedno od boljih polaganja koja sam održao te da su kandidati svoj zadatak shvatili ozbiljno i prikazali odlične osnovne tehnike taekwondoa. Čestitam njima i njihovim trenerima na svemu prikazanom i vjerujem da taekwondo u Kočerinu ima dobar temelj i blistavu budućnost. Drago mi je da je taekwondo klub „Poskok“ začetnik ovog projekta i u budućnosti ćemo dati sve od sebe da što više djece sa ovog područja uključimo u sport i sklonimo sa ulice. Truditi ćemo se da ih na taj način pokušamo usmjeriti pravim putem da prije svega postanu dobri ljudi a onda i uspješni sportaši, te tako doprinose sebi ali i široj zajednici. Radit ćemo na tome da do kraja tekuće godine naš sljedeći veći korak bude registracija sekcije u samostalan klub te da na taj način još više ojačamo temelje koje smo postavili u Kočerinu. Tu očekujemo podršku i Grada Širokog Brijega kao i Županije Zapadnohercegovačke te svih koji mogu pomoći u razvoju i jačanju taekwondoa na ovom području. ” – Petar Boban, trener i ispitivač

Posušje.net

OGLASI

Loading