Select Page

DODJELA OSCARA: Slavlje za Del Tora: ‘Oblik vode’ najbolji je film, a on najbolji redatelj!

DODJELA OSCARA: Slavlje za Del Tora: ‘Oblik vode’ najbolji je film, a on najbolji redatelj!

Film ‘Oblik vode” Guillerma Del Tora proglašen je najboljim na 90. dodjeli Oscra, koja se noćas održala u Los Angelesu.

Film je ukupno osvojio četiri Oscara od 13 nominacija, a meksički redatelj donnio je i nagradu za režiju! Tijek večeri: Na samom početku voditelj Jimmy Kimmel podsjetio je na značaj ove nagrade, te najavio neke od nominiranih, poput Jordana Peelea, koji je tek treća osoba u povijesti koja je nominirana za film koji je napisao, producirao i režirao. Timothée Chalamet (22) najmlađi je nominirani, a Christopher Plummer najstariji s 88 godina.

Naravno, Kimmel se dotaknuo prošle godine i spomenuo zamjenu koverti, te predatora Harveya Weinsteina, a najavio je i novost – dobitnik koji bude imao najkraći govor, osvojit će jet-ski.

Slijedi i dodjela prve nagrade – Najbolji sporedni glumac. Najavljuje je prošlogodišnja dobitnica Viola Davies. Oscara je zasluženo dobio Sam Rockwell za film “Tri plakata izvan grada”.

– Želio bih čestitati svim konkurentima, odlični ste – kazao je Rockwell i dodao da njegova ljubav za filmove traje još d osme godine, kada su ga roditelji prvi put odveli u kino

Drugi večerašnji Oscar osvojio je film “Prijelomni čas” u kategoriji Najbolji make up, dok je Oscara za najbolju kostimografiju dobio film “Fantomska nit”.

Nakon male pauze dodijeljen je i Oscar za najbolji dokumentarac, a on je pripao američkom filmu “Icarus”, koji govori o korištenju dopinga u sportu.

– Zahvaljujemo se našem zviždaču, koji nam je otkrio crne tajne sporta. Sad je vrlo bitno da se dotaknemo ove teme – rekao je redatelj Bryan Foggel. Uslijedila je i izvedba prve nominirane pjesme – R&B diva Mary J. Blige pjeva “Mighty River” iz filma “Modbound”.

Mary je prva u povijesti nominirana za sporednu žensku ulogu, te za najbolju pjesmu. Evo i nagrade za “Dunkirk”, i to za montažu zvuka! Richard King i Alex Gibson osvojili su prvi večerašnji Oscar za film Christophera Nolana!

Isti film osvojio je i Oscar za najbolji zvuk. Fantastična drama Guillerma del Tora “Oblik vode” dobila je prvu večerašnju nagradu, i to za Najbolju scenografiju.

Izvedena je i druga nominirana pjesma “Remeber Me” iz filma “Coco i velika tajna”. Nezaboravna Rita Moreno iz filma “Priča sa zapapdne strane” dodijelit će nagradu za najbolji strani film.

– Veliki Frank Capra rekao je kako postoje samo tri univerzalna jezika: glazba, matematika i film – rekla je Moreno, a Oscara je dobio čileanski film “Fantastična žena”. Na redu je deveta kategorija – za Najbolju žensku sporednu ulogu.

Najavljuje je prošlogodišnji dobitnik Mahershala Ali. Oscara je dobila Allison Janney, za film “Ja, Tonya”. – Sve sam napravlla sama. Hvala Akademiji, i ostalim nominiranim kolegicama na prekrasnim izvedbama – kazala je Janney.

Ekipa filma “Ratovi zvijezda” najavljuje dodjelu Oscara za najbolji kratkometražni animirani film. Oscara je dobio film “Draga košarko”, a govori o oproštaju Kobea Bryanta od košarke. Legendarni košarkaš je i koautor ovog filma, pa je i primio Oscar.

Očekivano, Oscar za najbolji animirani film dobio je “Coco i i velika tajna”, redatelja Leeja Unkricha.

Poznati kantautor Sufjan Stevens izvodi treću nominiranu pjesmu – ‘Mystery of Love’ , iz filma “Call Me By Your Name” Slijedi nagrada za vizualne efekte a najavljuju je Gina Rodriguez i “Spiderman” Tom Holland. Svoj prvi Oscar dobio je film “Blade Runner 2049.”, redatelja Denisa Villeneuvea. Oskarovac Matthew McConaughey najavljuje kategoriju “Najbolja montaža”, a još jedan Oscar osvojo je “Dunkirk”. Jimmy Kimmel je nakon kratke pauze odveo nekoliko poznatih glumaca i redatelja u obližnje kino i posjetiteljima kazao kako su u prijenosu uživo.

Glumci su publici podijelili hot-dogove i grickalice. Evo nam i nagrade za nabolji kratkometražni dokumentarac, a osvojio ga je ‘Heaven is a Traffic Jam on the 405’, redatelja Franka Stiefela. Oscar za najbolji kratkometražni film dobio je britanski film “Tiho dijete”, o gluhoj 4-godišnjoj djevojčici, koja uči znakovni jezik. Sljedeća nominirana pjesma koju slušamo je ‘Stand Up for Something’ iz filma “Marshall”,, a izvode je Andra Day i Common. Bližimo se kraju, na redu su nagrade za scenarije. Filmove predstavljaju Margt Robbie i Chadwick Boseman. Nagradu za adaptirani scenarij dobiva James Ivory za film “Skrivena ljubav”. Nicole Kidman dodijelit će nagradu za najbolji izvorni scenarij. Iznenađujuće, slavio je Jordan Peele za film “Get out”. – Ovaj film sam dugo pisao, jer sam mislio da će ga se teško prihvatiti. Zato mi ova nagrada toliko i znači – kazao je Peele, i zahvalio se obitelji i glumcima. Sandra Bullock najavila je nagradu za najbolju fotografiju. Konačno ju je osvojio Roger Deakins za “Blade Runner 2049.”.

Ovo mu je 14. nominacija i prvi Oscar! Na redu je još jedna pjesma – “This Is Me”, iz filma “The Greatest Showman”. Pjeva Keala Settle. Legendarni glumac Christopher Walken dobio je “standing ovation” prije nego je predstavio kategoriju Najbolja izvorna glazba. Oscara je dobio Alexandre Desplat za “Oblik vode”. Oscara za najbolju pjesmu dobila je “Remember Me” iz filma “Coco i najveća tajna”. Uslijedilo je i emotivno prisjećanje na sve filmaše koji su nas napustili u proteklih godinu dana. Eddie Vedder izveo je pjesmu “Room At The Top” Toma Pettyja. Prošlogodišnja dobitnica Oscara za najbolju žensku ulogu Emma Stone predstavila je nominirane za najbolju režiju kao “četiri muškarca i Greta Gerwig”. A Oscara je, opet očekivano, osvojio Guillermo Del Toro za “Oblik vode”.

– Imigrant sam koji u ovoj zemlji živi 25 godina. Kada nam svijet kaže da produbimo granice, mi bi ih trebali brisati – rekao je meksički redatelj. Legendarne glumice Helen Mirren i Jane Fonda predstavljaju Oscar za najboljeg glumca. Nema iznenađenja, jer je svoj prvi Oscar osvojio Gary Oldman za ulogu Churchilla u filmu “Prijelomni čas”.

Engleski glumac istaknuo je kako su se ostvarili snovi momku iz Londona koji dugo živi u Americi, gdje je stekao puno prijatelja. Oscara je posvetio majci koja će idućeg tjedna proslaviti 99. rođendan. – Pristavi čaj, donosim Oscara kući – rekao je Oldman. Jodie Foster i Jennifer Lawrence predstavljaju nagradu za najbolju glumicu. Ponovno nema iznenađenja, jer je svoj drugi Oscar osvojila Frances McDormand za maestralnu ulogu u filmu “3 plakata izvan grada”. McDormand je održala emotivan govor i nagradu posvetila svim ženama. Pozvala je sve nominirane žene da ostanu. Evo nas i kod posljednje kategorije, za nabolji film. Na sceni su, kao i lani, Faye Dunaway i Warren Beatty, koji su tako dobii priliu da isprave prošlogodišnju grešku, kada su proglasili krivog pobjednika. Oscara je dobio film “Oblik vode”, te tako osvojio svoj četvrti večerašnji Oscar! Bez obzira što je na omotnicama pisalo za koje su nagrade, Del Toro je dva puta provjerio je li njegov film stvarno dobitnik! – Ovo dokazuje da je sve moguće, u svakoj zemlji ovoga svijeta. Kao dijete u Meksiku nisam mogao ni sanjati da će se ovo dogoditi. Poručujem svima koji žele priče iz stvarnom svijeta ispričati znanstvenom fantastikom da su vrata otvorena. Film posvećujem svakom mladom filmašu – rekao je Del Toro.

vecernji.ba

OGLASI

Loading