Select Page

DON ANTE JUKIĆ ZAREĐEN ZA SVEĆENIKA

DON ANTE JUKIĆ ZAREĐEN ZA SVEĆENIKA

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić na svetkovinu apostolskih prvaka Sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 2020. u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve zaredio je trojicu đakona za svećenike, prenosi nedjelja.ba.

Na početku Mise potaknuo je nazočne da se drže propisanih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa te potom pozdravio nazočne svećenike i okupljeni puk Božji. Posebice se obratio ređenicima, njihovim roditeljima, kao i članovima vjerničkih zajednica iz kojih oni dolaze. Iskazao im je veliku zahvalnost te posebice istaknuo kako je „svećenikom lakše postati, nego ostati“.

Nakon što su kandidati za red prezbiterata predstavljeni, biskup Perić uputio je prigodnu homiliju.

Najprije je govorio o ludostima cara Nerona koji je progonio prvu Crkvu te potom spomenuo posljednje dane i mučeništvo Sv. Petra i Sv. Pavla. Istaknuo je kako je Petar želio pobjeći iz Rima, međutim vratio se i bio razapet, prema posljednjoj želji, naopačke. Govoreći o Pavlu, koji je bio rimski građanin, napomenuo je kako je on pogubljen mačem.

Obraćajući se ređenicima, spomenuo je kako je Rim „ubio“ Petra i Pavla, a njih dvojica su kasnije „osvojili“ taj grad, te naglasio kako je poziv na mučeništvo trajna kategorija kršćanina.

Poslije homilije biskup Perić je polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima podijelio sakrament svetoga reda prezbiterata.

Zaređeni Posušanin don Ante Jukić (1994.); Hrašnjanin don Antonio Krešić (1993.) te Mostarac don Mate Pehar (1996.) potom su obukli službenu svećeničku odoru.

Svećeničko ređenje iz mostarske katedrale u izravnom prijenosu pratila je Radiotelevizija Herceg Bosne.

(kta)

OGLASI

Loading