Select Page

DONOSIMO: Ljubić, Šuker, Barbarić, Glasnović… na listi HDZ-a za izbore u dijaspori

DONOSIMO: Ljubić, Šuker, Barbarić, Glasnović… na listi HDZ-a za izbore u dijaspori

Domoljubna koalicija s HDZ-om na čelu je na listu za 11. izbornu jedinicu koja obuhvaća BiH i dijasporu stavila predsjednika Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božu Ljubića, ali i časnika i heroja Domovinskog rata HVO-a i HV-a Dragana Kontu i Željka Glasnovića. Ova lista je jedna od najboljih koje je HDZ do sada ponudio izbornoj jedinici koja se smatra njegovom tradicionalnom utvrdom u kojoj ovoj stranci još nitko nije uspio oteti mandat, donosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Liječnici, branitelji…

SDP, koji na izborima nastupa zajedno s koalicijom “Hrvatska raste”, nema listu za dijasporu, dok će im se od značajnijih političkih subjekata tamo suprotstaviti još samo lista koju predvodi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. No, s obzirom da se u 11. izbornoj jedinici biraju trojica zastupnika, te da glasuju birači od Australije do SAD-a, utjecaj HDZ-a je predominantan. Najavljuje se tijesna utrka za većinu u Saboru, a trojica zastupnika izabrana u dijaspori mogla bi imati veliki značaj. Prvi put dužnosnici iz BiH i dijaspore su nositelji ove liste. 
Predsjednik Glavnog odbora HNS-a BiH Božo Ljubić je i ugledni liječnik, bivši ministar zdravstva FBiH, prometa i veza i čelnik političke stranke HDZ-a 1990. Ivan Šuker podrijetlom iz Livna je aktualni saborski zastupnik i bivši ministar financija. Aktualni načelnik Ljubuškog i čelnik tamošnjeg HDZ-a Nevenko Barbarić također ide u utrku. Na petoj poziciji je pukovnik HVO-a Mijo Crnoja iz Jajca. Na šestome mjestu je predstavnik HSS-a BiH Ante Jukić, ugledni poduzetnik iz Posušja. Dragan Konta je u ratu bio na prvim crtama HVO-a, a danas je predsjednik županijske Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Hercegbosanske županije. Jedna od najvećih legendi Domovinskog rata je general HV-a i HVO-a Željko Glasnović i nalazi se na osmoj pozciji. Slijedi hrvatski diplomat Ivan Sablić, te bivši kick-boxing prvak Miroslav Piplica koji je i predsjednik HDZ-a u Austriji. Slijede Petar Kuntić, zatim predsjednik HDZ-a BiH u Tuzlanskoj županiji Zvonimir Banović, Darija Prskalo i Ilija Janović.

E-iskaznica

No, da bi glasovali na izborima za dijasporu, birači se trebaju prethodno registrirati u predstavništvima RH. Jedino to ne trebaju učiniti oni koji su izvadili novu hrvatsku e-osobnu iskaznicu. Postoji i mogućnost da se na dan izbora, 8. studenog, glasuje s posebnom potvrdom, ali je ta mogućnost na prošlim izborima stvorila ogromne gužve i zastoje.

vecernji.ba/Foto: Patrik Macek/PIXSELL

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading