Select Page

Donosimo nekoliko kratkih savjeta za vrtlarenje u travnju

Donosimo nekoliko kratkih savjeta za vrtlarenje u travnju

Travanjskim suncem i iznadprosječnim temperaturama zemlja se ugrijala. Teško je za povjerovati da još niste prionuli u svoj povrtnjak ili voćnjak, ukoliko je došlo do toga, vrijeme je da se pokrenete želite li u kasnijim mjesecima uživati u sočnim plodovima.

Povrće i začinsko bilje

U kontinentalnoj Hrvatskoj idealno je vrijeme za sjetvu špinata, salate, graška, luka, krumpira, kukuruza, cikle, rotkvice, mrkve, peršina, začinskog i ljekovitog bilja…

U travnju obično počinju prve košnje, koje možete iskoristiti za kasnije malčiranje vrta, odnosno prostiranje tla pokošenom travom kako bi se zaštitilo tlo od stvaranja kore na zemlji koja onemogućuje prodor zraka i efikasno funkcioniranje vrta.

‘Malčirane površine su bolje stanište za životinje i mikroorganizme koji rahle i gnoje zemlju, održavaju tlo zimi toplijim i štite ga ljeti od pregrijavanja, štite tlo od sunca, vjetra, kiše, erozije. Za vrtlara/icu to znači manje kopanja, manje korova, manje zalijevanja i manje gnojenja – jer dio tih funkcija odrađuje malč’, savjetuju biovrtlari.

Prvim nicanjem biljčica pojavljuju se i nametnici, najpoznatiji su Španjolski puževi koji vole pojesti posađeno. Kako biste izbjegli opustošen vrt nakon gozbe puževa koji se prebrzo razmnožavaju najbolje je koristiti prirodne načine suzbijanja nametnika.

Najprirodniji način je pohvatati puževe i ubaciti ih u kantu s vodom i vapnom ili u kantu s vrućom vodom. Drugi način jest posipati palentu po vrtu, palentu puževi pojedu, napuhnu se od nje i uginu. Posipavanje pepelom i vapnom po zemlji nije preporučljivo, kao ni posipavanje solju. Pepel, vapno, a posebno sol mogu naštetiti plodnosti tla.

Voćnjak

Ako već niste pravo je vrijeme za ‘cijepljenje’ ili kalemljenje voćki. Cijepljenje bi trebalo biti uspješno ukoliko cijepite dvije voćke iste vrste, na primjer dvije različite sorte jabuka. Nije nemoguće cijepiti dvije različite vrste voćki, no za to je najbolje uzeti voćarsku literaturu ili posavjetovati se sa stručnjakom kako bi ‘zahvat’ bio uspješan.

Voćke posađene prošle godine možete okopati i pognojiti prirodnim stajskim gnojivom. Uz to je dobro i posijati djetelinu između voćaka. Djetelina veže dušik iz zraka koji obogaćuje tlo. Kasnije se pokosi i pokošena raspoređuje po tlu oko voćke.

Između većih voćaka ekonomično je posaditi malo bobičasto voće kao što su na primjer maline, kupine, ribiz ili aronija. Ove vrste nisu zahtjevne i otporne su dok borovnice, brusnice i goji bobice zahtjevaju kiselo i vlažno tlo.

narod.hr

OGLASI

Loading