Select Page

DR. FRANJO TUĐMAN: Prije 19 godina preminuo je prvi hrvatski predsjednik

DR. FRANJO TUĐMAN: Prije 19 godina preminuo je prvi hrvatski predsjednik

Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice položilo je vijence na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na zagrebačkom groblju Mirogoju u povodu 19. godišnjice njegove smrti.

Tuđman je posljednje dane proveo u KBC Dubrava, a preminuo je 10. prosinca 1999. godine. Teška bolest, karcinom kardije, dijagnosticirana mu je tri godine ranije. U vojnoj bolnici Walter Reed u Washingtonu nakon pregleda su mu poručili da ima još šest do devet mjeseci života, no on je poživio tri godine.

Njegovo se posljednje počivalište nalazi na groblju Mirogoju uz crkvu Krista Kralja, na početku glavne mirogojske aleje.

– Vodio je Hrvatsku u najtežim vremenima velikosrpske Miloševićeve agresije, za vrijeme Domovinskoga rata, oslobodio okupirane teritorije i svojom mudrošću, uz pomoć međunarodne zajednice mirno reintegrirao Hrvatsko podunavlje, inzistirao na procesu pomirbe što je jedna od njegovih ključnih ostavština koju također njegujemo i na kojoj ćemo inzistirati – poručio je premijer Andrej Plenković.

Vecernji.ba

OGLASI

Loading