Select Page

Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH: HKUD Fra Petar Bakula među najboljima!

Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH: HKUD Fra Petar Bakula među najboljima!

Jučer je u Mostaru održana Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH, u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH) i Hrvatske kulturne zajednice u FBiH (HKZ u FBIH).

Ovogodišnja smotra dio je međunarodnog programa obilježavanja dvadesete obljetnice UNESCO konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini.

Smotra je održana pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH. Smotru je otvorila izaslanica predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragana Čovića, Federalna ministrica kulture i športa Sanja Vlaisavljević. U nadahnutom govoru ministrica Vlaisavljević pozdravila je sve sudionike ovoga skupa koji su došli iz osamnaest različitih mjesta. Organizatori su se zahvalili ministrici Vlaisavljević na biranim riječima kojima je otvorila smotru i izazvala oduševljenje okupljenoga skupa jer je ukazala na važnost očuvanja nematerijalne kulturne baštine kao identiteta naroda.

Svečanom otvorenju smotre prethodio je veličanstveni mimohod koji je počeo ispred katedrale Marije Majke Crkve u Mostaru, gdje je sve sudionike smotre blagoslovio katedralni župnik don Josip Galić. Mimiohod sudionika održao se kroz prekrasnu ulicu kneza Branimira do HD Herceg Stjepana Kosače gdje je uslijedila smotra.

Gradonačelnik grada Mostara dr. Mario Kordić u gradskoj Vijećnici istoga dana u 13,00 sati primio je organizatore i sudionike Državne smotre gdje je istaknuo važnost očuvanja tradicijske baštine te zahvalio svim sudionicima što su došli u Mostar. Organizatori su se zahvalili gradonačelniku na svesrdnoj pomoći i raspoloživosti koju je kao domaćin iskazao Smotri.

Smotra je bila stručnog karaktera. Članovi stručne komisije bili su: prof. dr. sc. Jasmina Talam, akademikinja, Andrija Ivančan,prof. i Vidoslav Bagur, prof.

HKUD fra Petar Bakula dobilo veliko priznanje – među najboljima. Posušani su izabrani za predstavnika na najpoznatijoj smotri folklora – Vinkovačkim jesenima.

Tročlani žiri nije krio oduševljenje prikazanim izvornim pjesmama i plesovima Posuškog kraja, a najviše muškom i ženskom gangom.

“Vaši momci sa onakvom gangom, pa oni brdo mogu razoriti. A cure su primjer kako se uistinu treba gangati.”-riječi su bile žirija.🩵

U programu smotre nastupili su:
HKUD „Fra Jozo Križić“ – Roško Polje
HKUD „Luke“ – Čapljina
HKUD „Rodoč“ – Mostar
HKUD „Zora“ Struge-Gorica
KUD „Rudine“ – Župa Vidoši
HKUD „Tihaljina“ – Grude
HKUD „Hercegovac“ Široki Brijeg
HKUD „Vrila“ –Župa Mostarski Gradac
KUD „Mokro“ – Široki Brijeg
HKUD „Fra Petar Bakula“ – Posušje
HKD „Napredak“ – Podružnica Odžak
HKD „Napredak“ – Podružnica Bugojno
KUD „Stari hrast 2000“ – Novi Travnik
HKUD „Gromovnik“ – Novi Šeher
HKUD „Sv. Ante“ – Cim, Mostar
HKUD „Goranci“ – Mostar

Posebni gosti smotre bili su KUD “Lipa” Slavetić – Jastrebarsko i FA Neretva iz Jablanice.

U okviru Državne smotre izvornog folklora Hrvata u BiH po prvi puta se organizirao sajam kojega su priredili Seljački savez Federacije BiH sa ponudom poljoprivrednih proizvoda i braniteljske zadruge koje su predstavile izvorne rukotvorine.

Nakon službenog dijela programa održan je koncert Klape Grga koji je izazvao oduševljenje brojne publike u prekrasnoj lipanjskoj noći.

UHAKUD u BiH

OGLASI

Loading