Select Page

Duhovna obnova u Lištanima – „A vi, što vi kažete, tko sam ja?“

Duhovna obnova u Lištanima – „A vi, što vi kažete, tko sam ja?“

Kao i svake godine do sada, naši framaši, uglavnom maturanti i nekoliko trećaša, proveli su kraj listopada na trodnevnoj duhovnoj obnovi u Lištanima. Krenuli smo u petak, 28.10. u 15h te se uputili na naše prvo odredište – samostan u Tomislavgradu. Nakon obilaska samostana nastavili smo naš put prema Lištanima gdje smo, nakon kratkog odmora, sudjelovali na svetoj misi te na taj način započeli našu duhovnu obnovu. Slijedila je večera i zajednički susret u riječi i razgovoru. Dan smo završili zajedničkom večernjom molitvom i uputili se na počinak.

Subotu smo počeli obraćajući se Bogu jutarnjom molitvom. Nakon doručka nam je fra Ivan održao predavanje o perspektivi za budućnost. Pričao nam je kako su važni trud i vjera u talente koje nam je dragi Bog dao te da ih ne odbacujemo kako bi išli nekim lakšim putem. Posebnu pažnju obratio je na maturante kojima je dao nekoliko savjeta za fakultet. Poslije predavanja uslijedila je krunica u prirodi. Budući da je bilo lijepo vrijeme, šetnja uz krunicu bila je fizički i duhovni odmor za sve nas. Nakon krunice sudjelovali smo u putu križa pred župnom crkvom te smo na povratku do kuće izmolili još jednu krunicu. Vratili smo se na ručak nakon kojeg smo do 15h bili slobodni. To vrijeme smo iskoristili na suncu igrajući igre, šetajući i razgovarajući. Tako odmorni stigli smo na drugo predavanje našeg duhovnog asistenta-priprema za svetu ispovijed. Fra Ivan nam je približio važnost ispovjedi te nam pomogao da se pripremimo za nju. U sklopu toga dobili smo ispit savjesti pred Križem i tri sata za šutnju. To je bio možda najkorisniji dio seminara za nas. Kako je rekao fra Ivan, mi smo tu „kupili vrijeme u ovom užurbanom svijetu“ koje smo iskoristili da upoznamo sebe iznutra. Nije bilo nikakve komunikacije među framašima, bilo je samo „ja, moja savjest, Novi zavjet i Bog“. Nakon toga slijedili su večernja molitva, sveta misa i večera nakon koje smo pogledali film „12 godina ropstva“. Duhovni dio dana završili smo klanjanjem. Budući da smo u dva dana imali dva rođendana, nakon klanjanja slijedilo je druženje uz gitaru i pjesmu.

Naš zadnji dan počeli smo jutarnjom molitvom te smo se nakon doručka uputili na rad u grupama. Svaka od 4 grupe dobila je temu koju su predstavnici kasnije izlagali pred svima. U 11 sati uputili smo se na misu u župnu crkvu nakon koje su naši framaši pokazali zajedništvo u slavljenju Boga – okupili smo se pred crkvom gdje smo uz gitaru pjevali Bogu. Nakon ručka spremili smo svoje stvari i krenuli u posjet karmelu sv. Ilije na Zidinama. Upoznali smo se sa životom karmelićana i povijesti tog samostana. Nakon te naše zadnje aktivnosti uputili smo se kući. U Posušje smo stigli u 16h.
Ovaj seminar shvaćamo kao dar od Boga gdje smo upoznali zajedništvo i važnost molitve, vjere i ispovjedi. Duhovno obogaćeni nastavljamo još više živjeti u duhu Frame.

frama-posusje.com

OGLASI

Loading