Select Page

Erdogan nakon sastanka s Grabar-Kitarović: Daytonski sporazum treba mijenjati

Erdogan nakon sastanka s Grabar-Kitarović: Daytonski sporazum treba mijenjati

Daytonski sporazum je u svoje vrijeme bio dobar jer je donio mir, no treba ga mijenjati jer Bosna i Hercegovina ne ide naprijed, rekao je danas turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon sastanka s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u Ankari. Predsjednica je boravila u jednodnevnom državnom posjetu Turskoj, koji je otpočela odavanjem počasti na grobu Mustafe Kemala Ataturka, nastavila sastankom s predsjednikom turskog Binalijem Yildirimom, te završila dvosatnim razgovorom s turskim predsjednikom.

– Utvrdili smo da Daytonski sporazum nije adekvatan i ne pomaže BIH u napretku. Želimo da BiH s Bošnjacima, Srbima i Hrvatima bude jaka zemlja koja će napredovati u miru – kazao je Erdogan. Turski se predsjednik založio za ponovnu aktivaciju trilateralnog mehanizma koji čine Hrvatske, Turske i BiH, koje su u tom formatu od 2010. do sad održale sedam sastanaka.

– Trilateralni mehanizam je veoma važan, iako smo ga zapostavili – rekao je Erdogan koji očekuje da će se ponovno aktivirati nakon osnutka vlade BiH. Na pitanje novinara o izborima, odnosno o izboru hrvatskog člana u predsjedništvo BiH bošnjačkim glasovima, turski je predsjednik kazao kako su izbori volja glasača i da ne može odgovoriti koliko je Bošnjaka glasalo za Željka Komšića kojega Hrvati u BiH ne prihvaćaju kao svog legitimnog predstavnika.

– Naš je cilj na osnovu ovakvog rezultata postići kompromis – rekao je.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako će Hrvatska ustrajati na dijalogu, ali i inzistirati na provedbi odluke Ustavnog suda o izbornom zakonu u BiH, dodavši kako se slaže s novinarskom konstatacijom o puzajućim promjenama Daytonskog sporazuma.

– Nastavit ćemo pružati našu potporu BiH, ali i zagovarati ne samo formalnu jednakost njezinih naroda. Mora se osigurati demokratsko pravo svakog od triju naroda da izaberu svoje legitimne predstavnike – kazala je predsjednica.

Iako su Hrvatska i Turska u isto vrijeme otvorile pregovore za članstvo, put Ankare brzo je zaustavljen, uz brojne kritike iz Bruxellesa o kršenjima ljudskih prava. Ipak, Erdogan u Zagrebu vidi snažnog zagovaratelja Turske u EU, što je potvrdila i predsjednica, kazavši da će ta tema biti na dnevnom redu hrvatskog predsjedanja EU.

Erdogan je najavio kako će uskoro doći u Zagreb s brojnim gospodarstvenicima, a kao cilj postavio je povećanje trgovinske razmjene koja bi sa sadašnjih 500 milijuna dolara trebala porasti na milijardu godišnje. Prostora za suradnju ima u energetici, prometnoj povezanosti i prehrambenoj industriji. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je istaknula da su brojne hrvatske tvrtke stekla za svoje proizvode certifikat halal te ih mogu izvoziti u muslimanske zemlje poput Turske.

vecernji.ba

OGLASI

Loading