Select Page

Esper: Sjevernokorejski raketni programi su globalna prijetnja

Esper: Sjevernokorejski raketni programi su globalna prijetnja

Američki ministar obrane Mark Esper rekao je u srijedu da su nuklearni i raketni programi Sjeverne Koreje globalna prijetnja, nakon što je Pjongjang otkrio dosad nepoznate interkontinentalne balističke rakete na vojnoj paradi.

Pojava nove interkontinentalne balističke rakete (ICBM) na sjevernokorejskoj vojnoj paradi tijekom vikenda zaokupila je mnoge zapadne analitičare.

Međutim, dužnosnike u Južnoj Koreji mnogo više zabrinjava prikaz novih raketnih sustava s više lansirnih sustava (MLRS) i brzih, upravljivih raketa kratkog dometa koje bi bile idealne za napad na ciljeve na jugu.

“Ozbiljna prijetnja sigurnosti i stabilnosti regije i svijeta”

Govoreći prije početka sastanka s južnokorejskim ministrom obrane Suh Wookom u Pentagonu Esper je rekao:

“Slažemo se da sjevernokorejski nuklearni i balistički raketni programi i dalje predstavljaju ozbiljnu prijetnju sigurnosti i stabilnosti regije i svijeta” te dodao da “Sjedinjene Države ostaju predane sigurnosti Republike Koreje”.

Istaknuo je međutim da Južna Koreja i Sjedinjene Države moraju pronaći pravedniji način podjele obrambenih troškova kako “ne bi nejednako padali na teret američkih poreznih obveznika”.

Američki predsjednik Donald Trump, koji se hvalio svojim odnosom sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, više je puta rekao da bi Seul trebao platiti veći dio troškova američkih vojnih snaga raspoređenih na jugu.

Poruka Kini o utjecaju i mogućnostima SAD-a u Aziji

U Južnoj Koreji raspoređeno je oko 28.500 američkih vojnika u svrhu odvraćanja Pjongjanga, koji su istodobno i poruka Kini o utjecaju i mogućnostima SAD-a u Aziji.

Odvojeno od toga, američki državni tajnik Mike Pompeo je navodeći nedostatak testova ICBM prošle godine rekao novinarima u srijedu da je zahvaljujući Trumpovoj politici angažmana za SAD smanjen rizik od Sjeverne Koreje.  

Južnokorejski savjetnik za nacionalnu sigurnost Suh Hoon također ovaj tjedan boravi u Washingtonu radi prije nenajavljenih sastanaka sa svojim američkim kolegom i Pompeom, priopćila je južnokorejska predsjednička Plava kuća u četvrtak u Seulu.

OGLASI

Loading