Select Page

Europska unija: Neće više biti pregovora, povećana je opasnost od Brexita bez dogovora

Europska unija: Neće više biti pregovora, povećana je opasnost od Brexita bez dogovora

Glasanje britanskog parlamenta bitno je povećalo opasnost od Brexita bez dogovora, a više neće biti pregovora s Londonom o uvjetima razvoda, upozorila je Europska unija u utorak nakon što je britanski Zastupnički dom po drugi put odbio sporazum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

“Teško da možemo još nešto učiniti. Ukoliko postoji rješenje za sadašnju slijepu ulicu, samo ga London može pronaći”, rekao je glasnogovornik predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska. On je dodao da će EU nastaviti svoje pripreme za Brexit bez dogovora.

Europska komisija je izrazila žaljenje zbog odbacivanju sporazuma premijerke May i EU o izlasku Velike Britanije iz Unije i naglasila da je “razočarana” što britanska vlada nije bila sposobna pronaći većinu i izglasati dogovor o povlačenju, koji su u studenom potvrdila 27 partnera Velike Britanije u EU i premijerka May.

Europska unija će biti spremna razmotriti odgodu datuma Brexita, ako Velika Britanija to motivirano zatraži, dodala je glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva.

Ona je precizirala da ta odgoda može nastupiti na temelju razloga koje istakne London za određeno razdoblje. Tu odluku jednoglasno treba donijeti 27 zemalja, podsjetila je.

Komisija, predsjednik Europskog vijeća i europski pregovarač za Brexit Michel Barnier su naglasili da je Europa poduzela sve što je mogla kako bi dogovor o razlazu bio usvojen, dodavši da London mora naći načina za izlazak iz slijepe ulice.

Oni su također poručili da je potrebno intenzivirati pripreme u slučaju razlaza bez dogovora.

vecernji.ba

OGLASI

Loading