Select Page

Europski parlament podržao ulazak Hrvatske u Schengen

Europski parlament podržao ulazak Hrvatske u Schengen

Zastupnici u Europskom parlamentu današnjim su glasanjem podržali ulazak Hrvatske u Schengen, što znači da ostaje još samo potvrda Vijeća Europske unije, tj. pristanak svih država članica EU-a koje su u tom zajedničkom prostoru. To se, pak, očekuje početkom prosinca. Naša zemlja tako bi prvog siječnja ušla u zajednički prostor kojim se slobodno kreće više od 400 milijuna ljudi.

Zastupnici su izglasali mišljenje Europskog parlamenta o nacrtu odluke Vijeća EU-a za primanje Hrvatske u šengenski prostor. Za je glasovalo 534 zastupnika, protiv 53, a 25 ih je bilo suzdržano. U tom tekstu se kaže da Hrvatska ispunjava sve kriterije za pristupanju šengenskom prostoru i nema zapreka da postane punopravna članica tog prostora bez unutarnjih graničnih kontrola.

– Čestitam Hrvatskoj, ovo je povijesni trenutak, rekla je predsjednica EP-a Roberta Metsola.

Metsola je na Twitteru objavila da je Hrvatskoj mjesto u Schengenu i da hrvatski narod to zaslužuje. Europski parlament dao je zeleno svjetlo, a sada je red na Vijeću EU-a, poručila je.

Čestitam Hrvatskoj, ovo je povijesni trenutak, rekla je predsjednica EP-a Roberta Metsola.

Metsola je na Twitteru objavila da je Hrvatskoj mjesto u Schengenu i da hrvatski narod to zaslužuje. Europski parlament dao je zeleno svjetlo, a sada je red na Vijeću EU-a, poručila je.

– Hrvatska je dosad prošla najopsežniju evaluaciju članstva u Schengenu u usporedbi s bilo kojom državom članicom EU-a. Ispunila je 281 preporuku iz osam područja šengenskog zakonodavstva. Komisija i Vijeće potvrdili su spremnost Hrvatske da u potpunosti primjenjuje šengenska pravila. Europski parlament u potpunosti se slaže sa sljedećim: ukidanje kontrola na unutarnjim granicama mora se provesti do kraja ove godine, rekao je nakon glasanja izvjestitelj Paulo Rangel (EPP, Portugal), priopćeno je iz EP-a.


Kako je u podnevnom HTV-ovom Dnevniku javila Jasna Paro, glasanje je bilo samo brojčani izraz unisone političke podrške koju smo čuli još sinoć, za vrijeme rasprave. Svi klubovi vodećih političkih grupacija u EP-u podržavaju ulazak Hrvatske – čak i Zeleni, koji su u EP-u često kritizirali postupanje hrvatske granične policije u odvraćanju migranata, rekli su da je to odlična i divna odluka.

Premijera Andreja Plenkovića vijest je dočekala tijekom sjednice Vlade.

– Vrlo smo zadovoljni s izlaganjem povjerenika, odnosno potpredsjednika EK koji je dao vrlo jasnu i snažnu potporu. Posebno je važno da, dok mi ovdje sjedimo, u Europskom parlamentu upravo izglasano to izvješće, i to s 534 glasa za članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru, rekao je Plenković.

– Krećemo prema završnim koracima konačnog prihvaćanja na razini Vijeća EU-a, 8. prosinca, istaknuo je premijer, te dodao da će time RH, uz već donesene odluke u vezi članstva u europodručju, zaokružiti dva cilja dublje integracije – i šengensko i europodručje od 1. siječnja. To su toliko veliki kapitalni vanjskopolitički državni ciljevi realizirani, da ćemo u godinama koje su pred nama imati priliku govoriti o plodovima dodatnog međunarodnog pozicioniranja Hrvatske, dodao je.

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading