Select Page

Financijska policija 
i smjene i u svim poduzećima koja 
loše posluju

Financijska policija 
i smjene i u svim poduzećima koja 
loše posluju

Čelnici stranaka vladajuće koalicije u Federaciji BiH jučer su postigli dogovor koji bi trebao riješiti krizu u ovom entitetu i omogućiti federalnoj Vladi normalan rad. Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić zajedno su razgovarali oko sat vremena, a Izetbegović i Komšić nasamo i duže, kako bi postigli dogovor.

Usuglasili su se da se u svim tvrtkama koje poslu s gubicima, a koje su u većinskom ili djelomičnom vlasništvu Federacije BiH, ide na smjenu uprava i nadzornih odbora, a da istodobno financijska policija provjerava rad tih kompanija. Odluka o smjenama, odnosno imenovanjima vršitelja dužnosti u prvoj skupini tvrtki, među kojima su Aluminij i Elektroprivreda HZ HB, očekuje se već na prvoj sjednici Vlade u četvrtak ili petak. Vlada je zadužena da utvrdi listu gubitaša. – Testirat ćemo dogovor na prvoj sljedećoj sjednici u vezi tvrtki koje smo ranije spominjali, ali i nekih drugih. Na tapeti će biti svi oni koji neuspješno posluju. U te kompanije ćemo imenovati vršitelje dužnosti i dalje raditi svoj posao. Vladu ćemo rasteretiti kadriranja. Želja nam je biti vjetar u leđa Vladi da radi svoj posao. Politiku trebamo ostaviti da je mi vodimo malo negdje iz sjene, kazao je Čović ne krijući, ipak, određenu dozu opreza kada je u pitanju provedba dogovorenog. Komšić je kazao da će Financijska policija ući i u Aluminij, ali i u neke kompanije namjenske industrije.

– Na prvoj sjednici Vlade Federacije BiH vidjet ćemo koji su najveći gubitaši i tražiti da uđe Financijska policija. Naravno kriterij je da ste vi vlasnik cjelokupnog ili većinskog kapitala. Tražit ćemo da se pozove, ne samo Financijska policija, već i drugi istražni organi, kazao je Komšić. I on je potvrdio da će se na dnevnom redu ovotjedne sjednice Vlade naći pet-šest kompanija među kojima su i Aluminij i Elektroprivreda HZ HB, kao i neke kompanije iz namjenske industrije. Izetbegović je nakon sastanka izjavio da je već obavio razgovor s premijerom Vlade FBiH Fadilom Novalićem od kojeg je tražio da se nakon završene priče o smjenama u javnim poduzećima, odmah krene s reformskim zakonima. Da se Vlada konačno treba početi baviti reformskim pitanjima te da priču o kadroviranju treba ostaviti iza nas slaže se i Čović. – Sve mora, kaže, biti korektno provedeno, sukladno zakonskim propisima, što znači da nakon imenovanja vršitelja dužnosti treba raspisati natječaje po predviđenoj proceduri i izbiti bilo kakve špekulacije o tome zbog čega se netko smjenjuje, kaže Čović.

vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading