Select Page

Finci su drugu godinu zaredom najsretniji narod na svijetu. U čemu je njihova tajna?

Finci su drugu godinu zaredom najsretniji narod na svijetu. U čemu je njihova tajna?

Finci su najsretniji narod na svijetu, pokazalo je globalno UN-ovo istraživanje o sreći provedeno u 156 zemalja.

Zanimljivo je da su Finci drugu godinu zaredom na prvom mjestu po pitanju sreće, a u prvih deset nalazi se svih pet nordijskih zemalja, dok u deset ulaze i Novozelanđani, Kanađani i Australci.

Hrvati su na 75. mjestu, što je za sedam mjesta bolje od lani. Sretnijima od nas osjećaju se naši susjedi Srbi (70.) i Slovenci (44.), ali i građani Kosova i Crnogorci dok su Bosanci nesretniji za tri mjesta od Hrvata.

U čemu je tajna Nordijaca?

Na prvu nevjerojatno zvuči da zemlja u kojoj se temperature nerijetko spuštaju na minus 20 Celzijevih stupnjeva, u kojoj se veliki dio godine o sunčevoj svjetlosti može samo sanjati, ima najsretnije ljude na svijetu. UN-ovo istraživanje obuhvatilo je i imigrante, a pokazalo se da su i oni najsretniji u – Finskoj.

Razlika između TOP rangiranih na ovoj UN-ovoj ljestvici je malena. Ni ne čudi jer je riječ o državama susjedima sa sjevera Europe. Ono što ih čini najljepšim mjestom za život je dobro uređeno društvo sa socijalnim sustavom i institucijama koje štite pojedinca i kojima on može vjerovati.

U Finskoj i skandinavskim zemljama život se više ili manje drži takozvanog nordijskog modela. To znači da ljudi koji tamo žive plaćaju visoke poreze kako bi osigurali mrežu socijalne sigurnosti za sve.

Javni zdravstveni sustav, iako daleko od savršenog, osigurava univerzalni pristup svima s ograničenjem troškova liječenja za pacijente. Stanovnici sjevera Europe izuzetno cijene osobnu slobodu te vjeruju jedni drugima. Trebali bismo se ugledati na njih.

OGLASI

Loading