Select Page

[FOTO] 22.Ljubuški karneval: Marko Karneval (Majka Korupcija) osuđen na smrt spaljivanjem

[FOTO] 22.Ljubuški karneval: Marko Karneval (Majka Korupcija) osuđen na smrt spaljivanjem

Centar malih športova u Ljubuškom bio je pretijesan da primi sve zainteresirane koji su htjeli vidjeti i čuti što „nudi“ ovogodišnje, 22. izdanje „Ljubuškog karnevala“.

Organizator, Karnevalsko društvo Prolog, potrudio se kako u samoj koreografiji, tako i u izvedbi na Centru malih športova i u Prologu.

Pročitajte kako je izgledao početak Karnevala na Centru malih sportova u Ljubuškom:

Karnevalska povorka dolazi pred ulaz na Športski Centar. Počinje glazba na Športskom Centru s glazbenom temom „Ljubuški Karneval 2020. – Glazbena tema“. Nakon prvih nekoliko taktova glazbe, Meštar od Karnevala izlazi na pozornicu i pleše neki svoj ludi ples. Nakon nekoliko sekundi, i Vitez izlazi na pozornicu, dolazi do Meštra koji pleše i začuđeno ga gleda. Meštar prilazi mikrofonu.

MEŠTAR: (Emitira Josipu Lisac) Liii jeeeee paa, naa šaa, do mooo vi nooooo. Oj juuu uhuuhuh naačkaa… zeemljooo miiiii laaa

VITEZ: Alo! Josipa! Stani Josipa! Nemereš bona tako pivat bez one mriže za leperice. Ili stavi mrižu oko glave, ili budi Meštar od Karnevala.

MEŠTAR: Khm! Madam e mensje! Krava travu pase, tele repom maše! Žuna mala buu, sjela baba tuu… žoko roko tuležor…

VITEZ: Čekaj, čekaj! Ajde stani! Stani. Znamo mi da ti japanski znaš, ali ajde molim te pozdravi publiku na našem jeziku.

MEŠTAR: A koji je naš? Imamo tri! (Pokazuje dva prsta)

VITEZ: Ma koji god oćeš pajdo, samo nek te narod razumi.

MEŠTAR: A jeste i vi polupismeni. E undan ćemo ovako: Hrvatice i Hrvati, drugarice i drugovi, merhaba rajo, dobro došli na najluđu, najveseliju, i najotkačeniju zabavu u našem gradu a i šire. Zabavu na kojoj; Ćelavi bez ruku za kosu se vuku, Mrtva baba skače po krevetu, Bijelo dugme otpada s košulje, a Bolesna braća ozdravljaju! Dobro nam došli na…

MEŠTAR i VITEZ: Dvadeset i drugi Ljubuški Karneval!!!

VITEZ: Karnevalska povorka je samo što nije! Pa ćemo po dobrom starom običaju, predstaviti najprije sve karnevalske skupine koje sudjeluju u ovogodišnjoj povorci.

MEŠTAR: Na čelu kolone je naravno međunarodna ekipa, odnosno predstavnici Federacije karnevalskih gradova Europe. Molimo da ih pozdravite jednim toplim srdačnim pljeskom. Tu su gradonačelnik Ivanić Grada, gospodin Željko Posilović, njegova supruga Ljiljana Posilović, kao predstavnici FECC-a Hrvatske, a ispred FECC-a Bosne i Hercegovine naši prijatelji iz Čapljine i predstavnici međunarodnog čapljinskog karnevala: Ivan Raguž, Elena Sesar i Snježana Grgić.
Ajmo dati još jedan pljesak za njih!

Zajedno s njima su naravno i naši barjaktari koji nose zastave Ljubuškog Karnevala i Europske karnevalske federacije, te naša maskota – Džudžan Džidžo.

VITEZ: A iza njih dolazi nam naravno naš herceg Stjepan i njegova svita. Primio je ključeve grada na svojoj kuli prije dva tjedna, i sada zajedno s ključevima i svojom svitom dolazi ovdje na svoje prijestolje. Ajmo dati jedan pljesak i za herceg Stjepana, njegove sluge, sluškinje, topnike, dvorskog zabavljača i ostale dvorjane.

MEŠTAR: Čut ćemo naravno i jedan hitac iz topa hercegovih topnika, a kada topne rok, idemo odmah i na slijedeću skupinu.

Topnici ispale hitac iz topa

MEŠTAR: Topnu rok i pade pato jataka prid kućinu ćuku! Idemo dalje!

VITEZ: Dolazi nam poštovani karnevalski puče ponos našeg grada, naše ljubuške ljepotice koje predstavljaju naš grad na čak tri karnevala ove veljače; u Dubrovniku, u Makarskoj, u Rijeci, ali naravno nastupaju i ovdje za nas u Ljubuškom, pa ih pozdravimo naravno jednim velikim pljeskom: Mažoretkinje Ljubuški!

MEŠTAR: Mažoretkinje Ljubuški predstavit će nam se i ove godine svojim nastupom, a nama ne preostaje ništa drugo nego da pogledamo i uživamo!

Nastup Mažoretkinje Ljubuški

MEŠTAR: Bravo za Mažoretkinje Ljubuški! Hvala od srca, i želimo vam puno sreće i uspjeha i u daljnjem radu.

VITEZ: Dolazi nam peta skupina ovogodišnje povorke; Karnevalska skupina Prolog! S temom pantomimičari! Ajmo pljesak!

MEŠTAR: Karnevalska skupina Prolog je mala skupina prološkog društva pod ravnanjem Ivane Herceg i Danijele Grbavac, a okuplja najmlađe sudionike iz Prologa koji su ove godine za vas pripremili masku: Pantomimičari!

Ako su manji rastom i godinama, ne znači da zaslužuju manji pljesak… Tako je!

VITEZ: Zahvaljujemo Karnevalskoj skupini Prolog, i dolazimo do prve međunarodne, ili što bi u Sarajevu rekli „internacionalne“ skupine!

MEŠTAR: Ma otkad je to Makarska u Ljubuškom internacionalna! Oni su poštovani karnevalski puče domaći ovdje kod nas kao i mi kod njih.
Sa temom: Jamajka, dolazi nam skupina: Makarske maškare – Krvavica!
Da čujem pljesak!!!

VITEZ: Naši dragi domaći gosti iz Makarske su nam se predstavili prošle godine s maskom: Mornari, a ove godine dolaze nam s maskom: Jamajka!
Pa pogledajmo i uživajmo u nastupu Jamajke.

Nastup Makarske maškare – Krvavica

MEŠTAR: For je nami mila majka… For je naša Jamajka, For je nami mila majka Jamajka! Ajmo jedan veliki veliki pljesak za Makarske maškare, skupina Krvavica!!!
Je li to to kolega, jeli gotov mimohod?

VITEZ: Ma šta gotov, tek smo počeli! Znate li vi Meštre od Karnevala da nam sada dolazi prvi put jedna karnevalska skupina iz Srbije?

MEŠTAR: Iz Srbije? Pa gde ste braćo, Šengen vam se pomjerio!
Kako nebi znao dragi moj viteže Don Kihnjote! To su naši dragi prijatelji iz Šabca koji su prije dvije godine prekrasno ugostili naš Ljubuški Karneval u Šapcu, a sada konačno dolaze i oni kod nas u Ljubuški.

Poštovani karnevalski puče, nemojte kukati da nam je loše, i mi smo nekome zapad! I zato ajmo dati jedan veliki pljesak za susjede sa istoka, Čivijaški Karneval – Šabac!!!

VITEZ: Čivijaški Karneval Šabac dolazi nam s temom „Veseli sladoledi“. Učenici osnovne škole Nata Jeličić, pod vodstvom učiteljica Rade Stojičević i Mire kojoj ne znam prezime, predstavit će nam se svojom veselom maskom i pjesmom, pa pogledajmo i njihov nastup!

Nastup Čivijaški Karneval Šabac

MEŠTAR: Bravo za Čivijaški Karneval – Šabac!!! Ajmo još jedan, samo jedan još pljesak za njih! Tako je!

VITEZ: A šta ćemo sad, di smo, dokle smo?

MEŠTAR: A sad ćemo malo u Vašaroviće! Nije daleko od Šapca, samo 400 kilometara!

VITEZ: Kad je tako blizu, onda idemo odmah! Pozdravimo draga publiko jednim velikim pljeskom i Karnevalsku skupinu – Vašarovići!

MEŠTAR: Karnevalska skupina Vašarovići, dolazi nam s temom: Sirija Tours! Pogledajmo njihov kratki nastup!

Kratki nastup Karnevalske skupine Vašarovići

MEŠTAR: Karnevalska skupina Vašarovići, predstavila nam se sada kratko, a kasnije ćemo pogledati i cijeli njihov nastup. Zahvaljujemo im za sada, i idemo dalje!

VITEZ: Idemo malo na sjever! Iz Hrvatske, prvi put na Ljubuški Karneval, dolazi nam skupina: Fašnička udruga Žaba – Ivanić Grad!

MEŠTAR: I neka vam ne bude teško i za njih dati jedan veliki pljesak!
Fašnička udruga Žaba – Ivanić Grad dolazi nam s temom „Steampunk“.
Pa kaže ovako: Gospodin John Sprockett, cijenjeni urar iz doba parnih strojeva, zupčanika i opruga, saznaje da će negdje u budućnosti neki gospodin Hamilton izmisliti digitalni sat. Ogorčen tom spoznajom izradi vremenski stroj i od tada putuje vremenom, te pjesmom i plesom slavi opruge i zupčanike kao tehnologiju
s dušom. A kako izgleda proslava tehnologije s dušom, imamo priliku pogledati sada, ovoga momenta, upravo!

Nastup Fašnička udruga Žaba – Ivanić Grad

MEŠTAR: Bravo za Fašničku udrugu Žaba! Ivanić Grad!
VITEZ: I znamo draga publiko da smo dosadni kada stalno molimo: ajmo pljesak, ajmo pljesak, ali što drugo reći nego…

MEŠTAR: Ajmo pljesak!!!

VITEZ: Upravo tako! Tko nam je slijedeći dragi meštre?

MEŠTAR: Sa temom kokoši… ajme meni ako ih vidi naš Džudžan. Držite ga ljudi, nedajte mu na kokoši.
Sa temom kokoši, dolaze nam naši dragi prijatelji: Karnevalska udruga Tome Krnjeval – Biograd na moru!
Idemo naravno pljesak!

VITEZ: Karnevalska udruga Tome Krnjeval nastupila je prošle godine prvi put u Ljubuškom, i sada se vraća u Ljubuški isto kao Kukuriku koalicija u Hrvatsku.
Pogledajmo njihov kokošji i pačji ples, i uživajmo u njihovom nastupu!

Nastup Karnevalska udruga Tome Krnjeval – Biograd na moru

MEŠTAR: Karnevalska udruga Tome Krnjeval – Biograd na moru! Pljesak!

VITEZ: A kakvi su bola ovo Bosanci iza njih?

MEŠTAR: A đeste raja? Ša ima ha?
Poštovani karnevalski puče, bosanski kralj Stjepan Tomaš stigao je prije dva tjedna u Ljubuški čestitati herceg Stjepanu proglašenje Karnevalske Republike, i koliko mu se svidilo u Ljubuškom nije se ni vraćao u Jajce. Ajmo dati jedan veliki pljesak za Stjepana Tomaša i vitezove od Bosne!

VITEZ: Oni su svoj nastup imali prije dva tjedna na kuli, pa će nas sada samo pozdraviti, a mi idemo dalje.

MEŠTAR: Idemo dalje za iste pare! Pozdravimo jednim velikim pljeskom: Mažoretkinje Čitluk!

VITEZ: Mažoretkinje Čitluk, pod ravnanjem Anje Andričević i Mile Blažević, drugi put nastupaju na Ljubuškom Karnevalu! Pa pogledajmo i njihov nastup.

Nastup Mažoretkinje Čitluk

MEŠTAR: Bravo za Mažoretkinje Čitluk! Ajmo ljudi još jedan pljesak za njih!

VITEZ: Meštre jeste li gledali rukometno prvenstvo prije mjesec dana?

MEŠTAR: Ma šta gledao! Navijao, plakao, smijao dok sam meze imao… a navijačko ludilo izgleda još traje….
Pozdravimo jednim velikim pljeskom „Navijačko ludilo“ i Karnevalsku skupinu Gimnazije Ljubuški!!!

Nastup Karnevalske skupine Gimnazije Ljubuški

MEŠTAR: Samo je jedno u mom životu vrijedno! Karnevalska skupina Gimnazije Ljubuški! Ajmo još jedan pljesak za njih!

VITEZ: A sada zapovidam da najavite i slijedeću skupinu, skupinu iz Sinja!

MEŠTAR: Na zapovid vojvodo! Iz Sinja, točnije iz sela Gljev, dolazi nam skupina „Didi s Kamešnice!!!“ Ajmo pljesak ljudi!

VITEZ: Didi s Kamešnice dolaze nam sa svojom tradicionalnom maskom, te tradicionalnim običajima Dalmatinske zagore, pjesmom i plesom. S čak 53 sudionika, najmasovnija su skupina ovogodišnje međunarodne karnevalske povorke u Ljubuškom. Poštovani karnevalski puče… Didi s Kamešnice!

Nastup Didi s Kamešnice

MEŠTAR: Poštovani karnevalski puče, Didi s Kamešnice, iz Gljeva, iz Sinja, molim vas dajmo još jedan veliki veliki pljesak za njih!

Didi s Kamešnice, hvala!

VITEZ: Gonimo dalje! Dolazi nam i šesnaesta skupina po redu: Karnevalska skupina – Crveni Grm!

MEŠTAR: Karnevalska skupina Crveni Grm sa temom Rock Babe, predstavit će nam se kasnije sa svojim nastupom, sada će nas samo pozdraviti, a mi ćemo također pozdraviti njih, kako drugo nego jednim pljeskom.

VITEZ: Pozdravljamo li i Karneval Koret – Tuzi?
MEŠTAR: Afsolutno! Karneval Koret – Tuzi, treći put na Ljubuškom Karnevalu. Prvi put s temom leptiri, prošle godine s temom Beer Fest, a ove godine dolaze nam s maskom Pingvini! Poštovani karnevalski puče, pozdravimo jednim velikim pljeskom i Karneval Koret Tuzi!!!
Pogledajmo i njihov nastup.

Nastup Karneval Koret Tuzi

MEŠTAR: Bravo za Karneval Koret Tuzi! Ostale su nam dragi kolega, još dvije skupine ovogodišnje povorke?

VITEZ: Upravo tako! Imamo još dvije skupine ovogodišnje povorke, a prva od njih je Mažoretkinje Široki Brijeg! Pozdravimo draga publiko jednim velikim pljeskom i Mažoretkinje Široki Brijeg!!!

MEŠTAR: Mažoretkinje Široki Brijeg, rekorderke po broju nastupa na Ljubuškom Karnevalu, ove godine jubilarni deseti put. Uživajmo i u njihovom nastupu.

Nastup Mažoretkinje Široki Brijeg

MEŠTAR: Hvala Mažoretkinjama Široki Brijeg, hvala im od srca!

VITEZ: A sada… khm… dame i gospodo… najpoznatije karnevalsko društvo od Vardara pa do Triglava, najveći uzroci nemira u Bosni i Hercegovini, najjaci sudionici…

MEŠTAR: Ej, ej, alo momak. Don’t srač tu mač. Kakvo bola najjače društvo, ovo su ti obični mačkari ko i svaki drugi. Talašike najveće, neznaš jeli iđu ogozgar ili odozdal. Ali isto… dat ćemo i za njih jedan pljesak… Ajmo ljudi, dajte pljesak za muku… oni su…

MEŠTAR i VITEZ: Karnevalsko društvo Prolog!

MEŠTAR: Prošle godine glasači Željka Komšića, ove godine Radnici Aluminija! Kao i svaki put, upravo oni nam dovode krivca kojem će se suditi, a to je ove godine Majka Korupcija! Na prvi pogled zanosna i privlačna, a kad malo bolje pogledaš ružna ko sto đavli! Karnevalsko društvo Prolog!

Nastup Karnevalsko društvo Prolog

MEŠTAR: Hvala naravno i Karnevalskom društvu Prolog. Bila je to međunarodna povorka 22.Ljubuškog Karnevala, pa poštovani karnevalski puče, idemo na kraju dati još jedan pljesak za cijelokupnu ovogodišnju povorku Ljubuškog Karnevala!!!

Nakon prolaska karnevalske povorke, po dobrom starom običaju, uručeni su prigodni darovi gradonačelniku Ljubuškog Nevenku Barbariću i predsjedniku Gradskog vijeća Tihomiru Kvesiću.

Gradonačelnik je za poklon dobio – Ekstra fino Ljubuško kino. Konačno u Ljubuškom – Slinestar!, uzviknuo je Mešar od Karnevala.
Osim škrabavog ekrana, u sklopu tog ekstra kina gradonačelnik je dobio i buket od 16 nevena, za 16 godina vladavine. Sve je pratila pjesma – Neveni, žuti, žuti!

Svoj poklon dobio je i predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić.
Kvesiću je uručen poklon: Super Tele puca Pele.
Radi se o međunarodnom pojačanju za Nogometni klub Ljubuški. „Ni manje ni više nego Diego Armando Pele. Uručenje poklona pratila je pjesma – Sve je super i sve je za pet!

I onda je počelo suđenje Marku Karnevalu – Majci Korupciji!

Marko je optužen za sljedeća nedjela:

– Što su hercegovački vlastodršci i kriminalci pokosili mostarski Aluminij ko Šimunić Sulejmanija
– Što je dopustio da takvi lopovi prođu nekažnjeno, u ovako poštenoj i pravnoj državi… kao što je BiH
– Zato što su radnici Aluminija bez plaće
– Zato što se na prostoru od Crne Gore, preko Hercegovine do Zagreba pojavila nova vrsta životinje kodnog naziva – Tebra!
– Zato što Tebra prodaje drogu i truje našu mladež, našu budućnost
– Što je Miroslav Škoro snimija novi album na kojem se nalaze brojni hitovi, a posebnu pjesmu je napisao za HDZ i SDP: Konji bili, konji vrani!
– Što mnogi ljudi vole Škoru, a nisu glasovali za njega, jer su mislili da nemere pobijedit.
– Što je Kolinda u kampanji malo previše bumbila, pa buncala nebuloze
– Zato što je Nino Raspudić za vrijeme predsjedničke kampanje bio „piškit ću – kakit ću“. Najprije polipija „Jumbo plakate“ koda će se kandidirat a onda izjavio kako nije naročit ljubitelj predizbornih skupova, gdje se ljudi kupe ćevapima s lukom ili majmunezom…
– Zato što je Milanović dobija na izborima i dokaza da je u Hrvatskoj više komunista nego kršćana
– Što u Ljubuškom nema više omladine, pa nas po svitu predstavljaju Dream Team Babe i Prološki maškari
– Što je Ljubuški nekad bio pun mladih i ludih pop i rock bendova…
– Zato što se i dalje nastavlja trend iseljavanja našeg naroda u zapadne zemlje
– Zato što i ostali samo razmišljaju o pakovanju i odlasku
– Što taxi od Mostara do granice u Prologu košta šeset maraka
– Što je ove godine u BiH održana prva gej-parada
– Što je među Hrvatima BiH nestala demokracija
Što su Hrvati u BiH nezadovoljni svojim predsjednikom Željkom Komšićem, a ne mogu ga smijeniti
– Što hrvatski predsjednik u BiH Željko Komšić vlada na daljinski
– Što je Ljubuški Karneval prošle godine zapalija državu, diga na noge tajne službe, javne medije i režimske novinare
– Što Bošnjaci imaju svoju tepsiju, a vole zamišat pitu u našoj tepsiji

Nakon toga uslijedila je presuda Marku Karnevalu – Majci Korupciji
Prema presudi Marko je osuđen na smrt spaljivanjem u Prologu
Nakon toga pročitana je i posmrtna „besida“ Marka Karnevala
Na kraju programa proglašena je najbolja karnevalska skupina

Najboljom karnevalskom skupinom ovogodišnjeg karnevala proglašena je karnevalska skupina „Didi s Kamešnice“.

Karneval se nastavlja u Prologu gdje je program započeo u 16h karnevalskim ručkom, a potom slijede nastupi KUD-ova, spaljivanje Marka Karnevala, vatromet, bal pod maskama, i dodjela nagrada za najbolje maske.

Radio Ljubuški

OGLASI

Loading