Select Page

FOTO: Planinari iz Solina oduševljeni prirodnim ljepotama kanjona Ričine, Tribistova…

FOTO: Planinari iz Solina oduševljeni prirodnim ljepotama kanjona Ričine, Tribistova…

Prošli vikend zajedničkim snagama planinari HPD Pločno iz Posušja i PD Sv. Jure iz Solina napravili su pohod kroz Brinu (kanjon Ričine).

Planinari Solina su se još jednom oduševili, prije svega gostoprimstvom domaćina, koje je uvijek na zavidnom nivou, a onda i prekrasnom krajoliku kroz koji su prošli u par sati hoda.

“Kanjon Brine je jedno od najatraktivnijih turističkih lokaliteta na području općine Posušje sa svojom izraženom avanturističkom notom. Brina je tjesnac između dva brda, koja povezuje naselje Ričinu, koje se nalazi oko kilometra zapadno od Posušja, s Tribistovom, selom u sjevernom dijelu općine Posušje.

Početak staze vodi od Starog mosta pored kojeg se nalazi i nekropola stećaka iz 15. stoljeća. Staza se nakon kratkog puta račva na u dva smjera. Jedan vodi u zapadni dio i laganu šetnju, pogled s visoka na kanjon i one koji su u njemu. Drugi ravno u korito kanjona.

Kroz kanjon kao da se vodila borba čovjeka i prirode, nekada i sad. Nekada kada je u istočnim liticama kanjona probijena staza prilikom izgradnje starog vodovoda, i danas kad ti od atraktivnosti i ljepote zaustavlja dah.

Litice oko tebe, ponori ispod tebe, nadohvat ruku kontrast mirisnih ljubičica i čelične sajle, šest tunela koji te vode dalje kroz izazove preko vodovodnog mosta pa penjanje sajlom uz liticu, to je bio i najzahtjevniji dio puta.

Laganim hodom stigli smo do jezera Tribisivo, tu je podignuta brana i sagrađeno ovo akumulacijsko jezero. Šimića pećina dala je trenutno osvježenje za dušu i tijelo.

Naši prijatelji Marjan i Zeko mirisom spize nepogrješivo su označili stazu do Zavrca, gdje smo sa našim domaćinima iz HPD Pločno uživali u zajedničkom ručku i odmoru. Odmoru onom pravom dalmatinskom, „fjakastom“. Prilegao je di je tko stigao, a spavao tko je koliko mogao. Ubila spiza, a ne put. Pokret, laganim korakom nizbrdo zaokružili smo ovaj dan sa nekih šesnaest prohodanih /nešto puzajućih / kilometara.

Fotografije nisu obuhvatile svu ljepotu koja se tamo nalazi, znači put pod noge i pravac Posušje i kanjon Brine.

Javite se domaćinima jer takvu susretljivost i dobrotu šteta je propustit. Hvala Vam dobri ljudi.” – piše na službenoj stranici PD Sv. Jure iz Solina.

Posušje.net
Tekst: Manda, Martina
Foto: Goga, Manda, Andrijana i Tino

OGLASI

Loading