Select Page

FOTO: Susret pjesnika u Osoju okupio brojne pjesnike i posjetitelje

FOTO: Susret pjesnika u Osoju okupio brojne pjesnike i posjetitelje

U organizaciji Gradske knjižnice „fra Petar Bakula“ Posušje održana je večer susreta pjesnika na Grginom guvnu u Osoju u selu Kovači pored rodne kuće Ljube Kovača, ravnatelja gradske knjižnice u Posušju. Iako je bila namijenjena samo pjesnicima iz Županije zapadnohercegovačke, okupila je pjesnike ne samo s područja naše županije. Spontano su pjesnici recitirali i čitali svoje pjesme među kolegama i prijateljima kojih se ovom prilikom okupilo preko dvadeset. Riječ je o manifestaciji koja se održava već 15 godina za redom pod nazivom „Susreti i zapisi i kamenu“.

„Već godinama traje ovo okupljanje na Grginom guvnu. Zanimljivo je spomenuti da su nekada tu bili i kipari, nekada slikari, a nekada smo predstavljali narodnu baštinu, zadnjih nekoliko godina uvriježilo se da predstavljamo pjesmu. Tu su književna imena mladih, ali i onih koji su već afirmirani. Mislim da imamo tradiciji, a nadam se da nas čeka i lijepa budućnost“, kazao je za naš radio ravnatelj Gradske knjižnice „fra Petar Bakula“ Posušje Ljubo Kovač.

Brojni gosti, pjesnici amateri recitirali su svoje ili tuđe radove. Tako smo mogli čuti iz Posušja Jerku Mandurića, Antu Jukića Valinog, Maria Grizelja iz Gruda, Anitu Martinac i profesoricu Marinu Kljajo Radić iz Mostara, Grgu Mikulića iz Širokog Brijega…

Mladi pjesnik iz Gruda Mario Grizelj pjesme piše samo povremeno, kao hobi, no već je dobitnik nagrada na Šimićevim susretima. I on je bio na ovom susretu. „Meni je drago da je ovo organizirano, jer se ovime promiče književnost i kultura na ovim prostorima. Za mene poezija predstavlja jedan važan aspekt izražavanja doživljaja svijeta“, kazao nam je Mario Grizelj.

Višestruko nagrađivana književnica i autorica četrnaest različitih djela, što proze što poezije Aanita Martinac stigla je na ovaj susret iz Mostara. „Gledajući slike ranijih susreta i ovaj prekrasni ambijent nismo mogli ne doći. U ovoj starini i kulturnoj baštini lijep je osjećaj bio čitati stihove. Došli smo podržati svoje kolege iz Posušja“, kazala nam je Anita Martinac.

Marina Kljajo Radić, sveučilišna profesorica i književnica također je bila dio ove večeri pjesnika, po prvi put. „Ljubo Kovač kojega poznajem kao velikog entuzijastu me je pozvao na ovaj susret. Odazvala sam se jer sam htjela vidjeti ovaj amboijent i sudjelovati u Ljubinom pjesničkom susretu. Zadivljena sam i impresionirana ambijentom i ovim krajolikom i svime onime po čemu smo Hercegovci, ali i pronositelji poezije i književnosti“, kazala je za naš radio  Marina Kljajo Radić, sveučilišna profesorica i književnica.

Teme pjesma koje su predstavljene bile su raznovrsne: od onih koje pjevaju domovini, rodnom kraju, različitim emotivnim stanjima, odnosima s ljudima… Spomenimo da su osim poezije, večer upotpunili učenici Glazbene škole Posušje Josip Polić i Sanja Đerek.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading