Select Page

[FOTO] Tjedan Crvenog križa: Učenicima i nastavnom osoblju OŠ Franice Dall’era Vir uručene članske iskaznice Crvenog križa

[FOTO] Tjedan Crvenog križa: Učenicima i nastavnom osoblju OŠ Franice Dall’era Vir uručene članske iskaznice Crvenog križa

Svake godine 08.svibnja širom svijeta organizacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježavaju ovaj datum, a što je i dan rođenja Henry Dunanta – osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Ovim datumom započelo je i obilježavanje svjetskog tjedna Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koji traje do 15.svibnja, a obilježava se pod sloganom “BUDI ČOVJEK”.

„Cilj ovogodišnje kampanje je povezati ljude kroz jednostavna djela ljubaznosti. Činjenica je da svi volimo mala jednostavna djela ljubaznosti, i kad smo strana koja prima, ali i kad smo strana koja daje osjećaj je poseban. Cilj nam je učiniti “ljubaznost” sinonimom za Crveni križ i Crveni polumjesec jer nas upravo ljubaznost vraća na osnove onog što mi radimo kao Pokret, a i naša je svrha zaštiti život i zdravlje te osigurati poštovanje prema svakom ljudskom biću“, priopćeno je tako.

I u Posušju se ove godine obilježavaju ovaj međunarodni dan i tjedan, ali i 75. godišnjica Crvenog križa općine Posušje. Tim povodom bit će upriličeno par događaja, a jučer je u Viru održan prvi u nizu. Naime, 62 učenika i 10 djelatnika OŠ Franice Dall’era postali su novi članovi Crvenog križa, te su im uručene članske iskaznice.

„U programu rada za ovu godinu svakako smo odlučili staviti akcenat na članstvo, na upis što većeg broja članova. Primjer iz Vira i još nekih škola u kojima smo obavili razgovore i pripreme pokazuje da će to biti jedan pravi pogodak. Članarina u Crvenom križu je 1 KM za maloljetne, te 2 KM za punoljetne, to je jedna simbolika, no od tog financijskog aspekta važnije je prihvaćanje misije i ideala Crvenog križa“, kazao je za naš radio nakon događaja predsjednik Crvenog križa općine Posušje Branko Leko, koji je učenicima održao kratko predavanje o pokretu Crvenog križa u svijetu i u Bosni i Hercegovini, o povijesti Crvenog križa u Posušju, kao i o značaju i rezultatima oblasti dragovoljnog darivanja krvi, a sve to uz podršku ravnateljice Dijane Galić kao i nastavnog osoblja.

Učenica 9. razreda OŠ Franice Dall’era Paula Jurišić, na jučerašnjem je događaju učenicima i nastavnom osoblju približila temeljna načela međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, a to su humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost. Predsjednik Branko Leko i tajnica Crvenog križa općine Posušje Božana Šušak na samom su koncu zahvalili ravnateljici Dijani Galić, djelatnicima i učenicima Škole što su prepoznali važnost uloge i značaja Crvenog križa  općine Posušje, a preko njega i u BiH, te cijelom svijetu i postali članovi ove najmnogoljudnije humanitarne organizacije.

U sklopu Tjedna Crvenog križa održat će se i Konferencija mladih Crvenog križa općine Posušje te prijem kod načelnika Općine Posušje Ante Begića za rukovodstvo Crvenog križa. Dogovorena je i akcija dragovoljnog darivanja krvi s Udrugom navijača HŠK-a Posušje, koja će se održati do kraja ovog mjeseca.

Za Svjetski dan darivatelja krvi (14.lipnja) planiran je i malo veći skup u povodu 75. jubileja Crvenog križa općine Posušje, gdje će višestrukim darivateljima krvi, donatorima i podupirateljima biti uručene zahvalnice.  Povodom jubileja najvljena je i monografija u kojoj će posebno biti istaknut rad u izazovnim vremenima. Kako je rečeno, u arhivi se nalazi bogati fond izvornih dokumenata i fotografija, poglavito iz doba Domovinskog rata, koji će se iskoristiti pri njenoj izradi.

Međunarodni pokret Crvenog križa najveća je i najstarija humanitarna organizacija, prisutna sa svim svojim aktivnostima u skoro svim zemljama svijeta te svojim humanitarnim idealima ujedinjuje milijune članova.

Radioposusje.ba

OGLASI

Prodaja stanova – Posušje

Stanovi se nalaze u centru grada, u blizini općine i škole. Stanovi u odmah useljivi. Za sve...

Loading