Select Page

FRAMA POSUŠJE: Održan seminar za animatore

Od petka 27. rujna 2019. do nedjelje 29. rujna 2019. održan je seminar za animatore pod geslom “Evo dolazim usred tebe prebivati.”

Iz naše Frame išle smo Anja Grubišić i ja – Marija Grubišić. Kad smo došli u Međugorje, u Domus Pacis, prvo smo se smjestili u sobe, a zatim smo otišli na krunicu i slavlje svete Mise. Po povratku s euharistijskog slavlja slijedila je večera, a zatim smo se upoznali s Područnim vijećem Frame Hercegovina, koji su ujedno organizatori ovog seminara na čelu s područnim duhovnim asistentom fra Marinom Karačićem; te ostalim framašima iz cijele Hercegovine.

Nakon upoznavanja slijedilo je prvo predavanje fra Marina. Ono što nam je ostavilo lijep dojam bilo je cjelonoćno klanjanje koje se odvijalo u noći s petka na subotu, gdje su se svi framaši izmjenjivali kroz cijelu noć u kapelici navedenog duhovnog centra. Sutradan, prije doručka, imali smo jutarnju molitvu, a nakon toga uslijedila su kružna predavanja. Na prvom predavanju koje je predvodio Mario Pehar naučili smo o vještinama komuniciranja s ljudima, dok smo na drugom predavanju od Ana Marije Nuić spoznali tko je zapravo animator i koja je njegova zadaća.

Na trećem predavanju Ivana Milićević nas je poučavala kako zapravo napravit jedan susret te nam je ukazivala na pojedinosti o animiranju. Poslije ručka uslijedio je možda najzanimljiviji i najkreativniji dio seminara, a to su bile radionice. Bili smo podijeljeni u 6 grupa i svaka je grupa morala za sebe smislit temu i odradit susret na određeno gledište: franjevačko, kršćansko i ljudsko.

Na izlaganju tema spoznali smo koliko je važno da se animatori sastaju i zajedno smišljaju teme za određen susret. Poslije radionica išli smo na krunicu i svetu Misu te imali priliku za svetu ispovijed. Nakon molitvenog programa imali smo zabavnu večer. Ona je bila sastavljena od različitih igara i natjecanja po skupinama. Nakon veselog programa, u 23h uputili smo se na Podbrdo, a kad smo se vratili slijedio je kućni mir i spavanje.

U nedjelju nakon jutarnje molitve i doručka imali smo slavlje svete Mise u 9h koju je predvodio fra Marin Karačić, a nakon toga imali smo priliku čuti svjedočanstvo Ivane Ivanković koja je odlučila cijeli svoj život živjet po uzoru sv. Franje. Ona nam je preporučila da o sv. Franji učimo i pratimo ga cijeli naš život. Nakon svjedočanstva slijedio je plenum gdje smo vijećnicima govorili naše dojmove sa seminara, ono što nam se svidjelo i ono što bismo promijenili. Sa seminara smo otišli s puno novog znanja i ideja.

Frama Posušje

OGLASI

Loading