Select Page

FRANCUZI NA PUTOVANJU KROZ EUROPU POSJETILI BLIDINJE: “ČVRSNICA NADAHNJUJE POŠTOVANJE I RAZBORITOST”

FRANCUZI NA PUTOVANJU KROZ EUROPU POSJETILI BLIDINJE: “ČVRSNICA NADAHNJUJE POŠTOVANJE I RAZBORITOST”

Marie i Nil su simpatičan dvojac iz Francuske, shvatili su da ritam kojim žive nije ritam kojim bi trebali živjeti i odlučili su sve promijeniti. Odlučili su propješačiti Europu od zapada do istoka, od Portugala do Istanbula, kako bi otkrili 17 zemalja o kojima prije nisu znali puno. Trebalo im je 10 mjeseci ozbiljnog planiranja i pripremanja za ovu avanturu. Osnovali su organizaciju Deux Pas Vers l’Autre (2PVA), dva koraka prema drugima. Najveća im je želja dati glas svima onima koje ne čuju u medijima i koje vjerojatno nikad ne bi sreli da ih ova ruta nije dovela na prag.

Želimo se pobrinuti da dođemo do što je moguće više ljudi. S razlogom radimo na tome da ovu avanturu učinimo javnom što je više moguće. Ovo je prilika da ljudi koji nisu u mogućnosti putovati to urade na neki način s nama. Ovo je putovanje način da dođemo do zdravijeg, prirodnijeg ritma i da živimo prema ritmu koji sami želimo, kazali su u razgovoru za portal Blidinje.NET

Nakon obilaska Slovenije i Hrvatske stigli su u Bosnu i Hercegovinu i posjetili Jablanicu, Prenj, Livno, Blidinje.. Što su nam rekli o boravku u Parku prirode Blidinje pročitajte u nastavku i uživajte u fotografijama koje su zabilježili.

Kako Vam se svidjelo Blidinje, možete li opisati svoje dojmove ?

Blidinje je bilo lijepo na početku našeg putovanja u Bosnu i Hercegovinu ali i savršen uvod u prekrasne planine i pejzaže koje imate! Otkrili smo mjesta koja su se osjećala netaknuta i divlja. Nismo nikoga sreli na planinama i nakon što smo prošlog ljeta prešli Alpe, osjećaj biti sam na planinama je neprocjenjiv! S vrha Vrana vidjeli smo Blidinjsko jezero, smrznuto, spektakularno i jedinstveno za nas!

Koliko ste dana boravili na području Parka?

Prešli smo Blidinje od Lipe do Jablanice i trebalo nam je 5 dugih dana. Imali smo veliku sreću biti u dobrom društvu kako bih prešli ovaj put. Doista, volimo pozvati ljude da nam se pridruže i budu dio našeg putovanja. Od početka nam se pridružilo 17 planinara u 8 zemalja koje smo prešli do sada. Aldin i Jusuf članovi su planinarskog kluba „Plasa“ u Jablanici i nekoliko dana smo s njima podijelili našu rutu.

Koja je najimpresivnija stvar koja Vam se dogodila na putovanju kroz ovo područje ?

Uspon na Veliki Vilinac vjerojatno je bio jedan od najimpresivnijih iskustava ovog tjedna. Uspon zapravo nije lagan, pogotovo s toliko snijega, ali pogled odozgo je nevjerojatan! Osim toga, Aldin i Jusuf su nas posljednju noć odveli do planinarskog doma „Plasa“. Bio je divan osjećaj biti s njima, znajući da su sami izgradili taj tempo s drugim članovima Udruge. Osjetili smo da je ovo mjesto i da su planine nešto posebno za njih i drago nam je što su to podijelili s nama.

Što mislite o moćnoj Čvrsnici i nježnoj Vran planini?

Tri vrha Vran planine bila su savršen uvod u Blidinje, bilo je lijepo i ne tako strmo. Polako se uspinjući s ravnice Tomislavgrada na one nevjerojatne vrhove koje smo otkrili u svjetlu punog mjeseca bilo je fantastično iskustvo. Čvrsnica se osjeća sve impozantnije i uvjerljivije, nadahnjuje poštovanje i razboritost. Uživali smo na Blidinju i u Bosni i Hercegovini.

Blidinje.net

OGLASI

Loading