Select Page

G20 obećao da će riješiti pitanje duga siromašnih zemalja

G20 obećao da će riješiti pitanje duga siromašnih zemalja
G20 je u nedjelju obećao riješiti osjetljivo pitanje duga siromašnih zemalja, ali bez spektakularnih najava, na nezadovoljstvo nevladinih organizacija.

U završnom priopćenju, čelnici 20 najbogatijih zemalja svijeta su na virtualnom sastanku u subotu i nedjelju pod saudijskim predsjedanjem potvrdili predanost provedbi Inicijative za odgodu plaćanja duga, o kojoj je odluka donesena sredinom travnja i produžena je prije mjesec dana do 30. lipnja 2021.

Ujedinjeni narodi su se nadali novom produženju do kraja 2021., ali G20 očekuju da njihovi ministri financija “razmotre” to pitanje u proljeće.

Nije spomenuto nijedno drugo rješenje, ni ono koje je tražio UN o korištenju specijalnih prava izvlačenja, neke vrste valute koju je osmislio Međunarodni monetarni fond (MMF) za podršku zemljama u poteškoćama.

Do danas je samo 46 od 73 zemalja dobilo odgodu plaćanja kamata u iznosu od 5,7 milijarda dolara, što je “kap u moru” u odnosu na 11.000 milijarda dolara koje su zemlje G20 potrošile za borbu protiv pandemije novog koronavirusa, kritizirale su NGO.

Dok je u travnju reakcija G20 bila brza, sada poriču hitnost. Međutim, govorimo o spašavanju života, reagirao je Louis-Nicolas Jandeaux, glasnogovornik Oxfama Francuska, prenosi AFP.

Svjesni da moratorij neće biti dovoljan, G20 su prošlog tjedna otvorili put restrukturiranju duga nekih zemalja.

Francuska drži da je to “povijesni” dogovor jer će prvi put uključivati Kinu, vodećeg vjerovnika siromašnih zemalja (63 posto) i privatne vjerovnike.

Ali nije predviđen otpis dugova i privatni vjerovnici nisu obvezni u njima sudjelovati, istaknuo je Lison Rehbinder iz NGO CCFD-Terre Solidaire.

G20 su također izrazili žaljenje u završnom priopćenju zbog nedostatnog sudjelovanja privatnih vjerovnika.

Tražimo najbolji odgovor na jako složeni problem, rekao je Angel Gurria, glavni tajnik OECD-a.

(Hina)

OGLASI

Loading