Select Page

Gdje mnogi vide razlike, mi vidimo prijateljstvo i druženje

Gdje mnogi vide razlike, mi vidimo prijateljstvo i druženje

Ovog vikenda, 15. studenog 2014., učenici OŠ Ivana Mažuranića Posušje zajedno sa svojim nastavnicama uživali su u Parku prirode Blidinje.

Popularizirati inkluziju u školi

Izlet se realizirao u okviru projekta „Shvatite nas ozbiljno – djeca poručuju odraslima“ koji provodi Udruženje INFOHOUSE, a financira se iz UNICEF-ovog programa SPIS kroz kampanju Govorimo o mogućnostima, pridružite nam se. Koordinatorice projekta za općinu Posušje su Ivana Bago i Ivana Banožić, a pridružile su im se Danica Ćubela i Diana Tomić. Cilj izleta je bio popularizirati inkluziju u školi tako da su sudionici bili djeca sa i bez poteškoća u razvoju različitih dobnih skupina. Kroz radionice djeca su stekla nova znanja i vještine o mnogim važnim temama vezanim za socijalnu inkluziju (stavljen je naglasak na upoznavanje, razvijanje pozitivne slike o sebi, razbijanje stereotipa i predrasuda, razvijanje povezanosti, suradnje, međusobnog povjerenja i tolerancije.)

skola izlet 1

Nakon radionice organizirano je planinarenje. Uživanje u ljepoti ove snažne i netaknute prirode, bogatstvu krajolika i velikoj raznolikosti bilja, doprinijelo je da se umor brzo zaboravi. Posjetili su i Crkvu sv.Ilije u Masnoj Luci gdje se nalazi fra Petar Krasić zaljubljenik u ovaj kraj i poznavatelj svakog dijela ovoga turističkog raja koji je učenicima održao prigodno predavanje i proveo ih kroz franjevačku galeriju. Nedaleko od crkve u Masnoj Luci nalazi se i Vrelo Jasle koje rijetko kada presuši, a voda u izvoru je nastala otapanjem snjegova s planine Čvrsnice. Tu su su se učenici odmorili i fotografirali.

skola izlet 6

Brojni partneri u projektu

Poslije ručka u ugodnom ambijentu restorana Staza, druženje se nastavilo sportskim aktivnostima. Organizirana je Olimpijada starih sportova (potezanje konopa, skakanje u vreći, nošenje mandarina u žlici itd.), nogomet i odbojka.

skola izlet 3

Na povratku kući, od prve do posljednje minute putovanja, pratila ih je pozitivna atmosfera, smijeh i pjesma. Djeca su istinski uživala, nešto novo naučila i što je najvažnije stekla nova prijateljstva.

skola izlet 5

Kampanju Govorimo o mogućnostima, pridružite nam se, provodi UNICEF u partnerstvu sa USAID i EUD u BIH, te lokalnim partnerima od ljeta 2013.g. Kampanje je ujedno i dio projekta Jačanje sustava socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH (SPIS), koji Evropska unija financira od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona EUR, s ciljem da pomogne u izgradnji sustava koji će osigurati učinkovitu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih obitelji. U realizaciji projekta sudjeluju sva nadležna ministarstva, te mnogobrojni partneri iz nevladinog sektora i civilnog društva.

Ivana Banožić/Posusje.net

OGLASI

Loading