Select Page

Gorivo može pojeftiniti još maksimalno deset feninga

Gorivo može pojeftiniti još maksimalno deset feninga
Cijene goriva na većini benzinskih cprki u Republici Srpskoj su na minimumu i teško je očekivati njihov daljnji značajan pad, a ako se i dogodi on će iznositi pet do 10 feninga po litri, poručili su trgovci naftnim derivatima u ovom bh. entitetu.

Direktor banjalučkog lanca benzinskih postaja Krajinapetrol Milovan Bajić rekao je da su cijene na crpkama u Srpskoj značajno pale.

Cijene su na minimumu ili će dostići taj minimum. Moguć je i daljnji blagi pad cijena goriva, ali postoji granica ispod koje ne možemo ići zbog nameta države. Ta granica je oko 1,50 KM po litri goriva, koliko i iznosi trenutno na pojedinim crpkama. Do većeg pada cijena može doći samo u slučaju nekih državnih intervencija, odnosno odricanja ili smanjenja naknada, ali o tome je sada nezahvalno pričati, rekao je Bajić.

On je dodao da litra dizela na benzinskim crpkama Krajinapetrola košta 1,66 KM, benzina 95 1,69 KM, a auto-plina 0,99 KM, piše Glas Srpske.

Komercijalni direktor poduzeća Nešković Jovica Vučković rekao je da su cijene goriva značajno pale u posljednjih desetak dana i da za sada neće korigirati cjenovnike jer imaju velike zalihe.

Cijene mogu još najviše pasti od pet do deset feninga po litri i ispod toga nećemo sigurno ići zbog nameta koje imamo prema državi, istaknuo je Vučković.

Na benzinskim crpkama Nešković u Banja Luci litra goriva košta od 1,45 do 1,50 KM, dok u Trebinju cijena doseže 1,63 KM.

Iz Grupacije za promet nafte i naftnih derivata pri Gospodarskoj komori Republike Srpske navode da su distributeri prilagodili cijene goriva stanju na svjetskom tržištu i Uredbi o ograničenju marže u maloprodaji.

Ne vjerujemo da ima prostora za dodatno sniženje, osim u slučaju da gorivo od rafinerija nabave povoljnije nego što je to trenutno. Nameti koje država prihoduje od svake prodane litre goriva i dalje su na istoj razini od jednu marku, istakli su u Grupaciji za promet nafte i naftnih derivata.

Načelnik Odjela za komunikacije u Upravi za neizravno oporezivanje BiH Ratko Kovačević rekao je da ovih dana nabavna cijena dizela i benzina 95 s uračunatim obavezama prema državi iznosi 1,30, odnosno 1,23 KM.

Litra uvezenog dizela u BiH ovih dana košta oko 0,41 marku. Na tu cijenu obračunavaju se trošarine, cestarine i PDV, pa nabavna cijena iznosi 1,30 KM. Litra uvezenog benzina 95 košta oko 0,30 feninga, a kada se dodaju sve obaveze prema državi cijena iznosi 1,23 KM. Sve ostalo do prodajne cijene na tržištu je veleprodajna i maloprodajna marža, pojasnio je Kovačević.

Cijena nafte na globalnom tržištu je najniža u posljednjih nekoliko desetljeća, a cijena američke nafte je u ponedjeljak prvi put otišla u minus zbog smanjenja gospodarskih aktivnosti, gomilanja zaliha i nedostatka skladišnog prostora, zaključuje Glas Srpske.

jabuka.tv

OGLASI

Loading