Select Page

Gorivo u FBiH opet poskupljuje

Gorivo u FBiH opet poskupljuje
Cijene nafte na međunarodnom tržištu pale su ispod 78 dolara. Na londonskom je tržištu cijena barela pala ispod 42 centa.

Međutim, iako je cijena nafte na svjetskom tržištu u padu, samo za šest dana 2022. godine Federalnom ministarstvu trgovine stiglo je 150 zahtjeva za nova poskupljenja.

Kako je rečeno Avazu iz resornog ministarstva, od 1. do 6. siječnja zaprimili su 150 obavijesti o promjeni cijena i marži, a odnose se na povećanje cijene benzina i dizela u iznosu od 0,05 KM po litru.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na u Federaciji BiH kreće se od 2,26 do 2,46 KM po litru za premium bezolovni benzin 95 i od 2,16 do 2,46 KM po litru za dizel.

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine za premium bezolovni benzin 95 iznosi 2,36 KM po litru i za dizel 2,30 KM po litru, rečeno je iz Ministarstva.

Usporedbe radi, prije točno godinu, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, litar benzina koštao je 1,85 KM, a dizela 1,80 KM. Cijena nafte ispod 2 KM bila je do polovine ožujka. Sve do prosinca nije bilo značajnijeg pada cijena.

Najviše zahtjeva za korekciju cijena bilo je u prvom tjednu prosinca. Federalno ministarstvo trgovine tada je zaprimilo čak 570 obavijesti o promjeni cijena i marži. One se odnose na sniženje cijene i dizela i benzina u rasponu od 0,05 do 0,15 KM po litru.

S ciljem sprečavanja enormnog povećanja cijena derivata, Vlada Federacije BiH je propisala maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litru derivata, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine namalo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži od 0,25 KM po litru.

Gorivo je u 2020. godini bilo najjeftinije početkom lipnja, kada je cijena benzina bila 1,60, a dizela 1,50 KM po litru. Ova cijena se zadržala svega sedam dana, jer je već idućeg tjedna, prema podacima VTKBiH, bila 1,70 odnosno 1,66 KM po litru i konstantno je rasla.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading