Select Page

Grlić Radman: Cilj mog posjeta je ohrabriti Hrvate središnje Bosne

Grlić Radman: Cilj mog posjeta je ohrabriti Hrvate središnje Bosne
Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je u utorak u Križančevu Selu pokraj Viteza u središnjoj Bosni kako je došao u taj dio BiH s porukom ohrabrenja Hrvatima koji tamo žive, ali i potpore očuvanju mira i stabilnosti u toj zemlji.

Grlić Radman doputovao je u dvodnevni službeni posjet BiH, a započeo ga je odavanjem počasti Hrvatima koje su u prosincu 1993. godine u Križančevu Selu ubili pripadnici Armije BiH.

Šef hrvatske diplomacije položio je vijenac na spomen obilježje podignuto u tom mjestu gdje je ubijeno više od 60 hrvatskih civila i pripadnika HVO-a koji su se predali.

Ovdje su stradali nevini ljudi i ovdje se dogodio strašan zločin jer su ubijeni starci, žene i djeca. Svaki zločin, tko god ga je počinio, mora biti sankcioniran, kazao je novinarima Grlić Radman nakon odavanja počasti žrtvama Križančeva Sela.

Dodao je kako je cilj njegova posjeta ohrabriti Hrvate središnje Bosne u njihovim nastojanjima da opstanu u krajevima u kojima žive stoljećima te naglasio da Hrvatska podupire cjelovitu i stabilnu BiH te će se nastaviti zalagati za europski put BiH.

Istaknuo je kako je s obzirom na geopolitičko stanje Hrvatskoj u interesu imati stabilnu i sigurnu BiH, a pri tom smatra kako je položaj hrvatskog naroda u njoj itekako važan za stabilnost te zemlje.

Hrvatska snažno podupire sve reformske procese koji idu u smjeru promjene izbornog zakona i kojima bi se eliminirali svi oblici diskriminacije i nejednakosti u izbornom procesu kako bi se omogućilo legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda pa i hrvatskog kao najmalobrojnijeg, kazao je Grlić Radman.

U srijedu će Grlić Radman po treći put u dvije i pol godine biti u Sarajevu i tamo se sastati s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković. Istog dana će se u Mostaru u 17:00 sati sastati s gradonačelnikom Mariom Kordićem.

Kazao je kako je intenzitet međusobnih kontakata, uključujući nedavni posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića BiH, dokaz koliko je Zagrebu stalo do dobrih odnosa s BiH.

Najavio je kako će Hrvatska na proljeće organizirati zajedničku sjednicu vlada dvije zemlje kako bi se što prije riješila sva otvorena pitanja, a Hrvatska ostaje država koja je najviše zainteresirana za stabilnost BiH.

Hrvatska je najpouzdaniji partner BiH i ta se zemlja može osloniti na Hrvatsku i sva njena iskustva kao članice EU i NATO-a, uključujući pripreme za očekivani ulazak u eurozonu i Schengen.

Grlić Radman kaže kako je odgovornost političara slati poruke mira i suradnje jer je to interes svih građana kojima je potreban dobar život, a u obje zemlje on treba biti temeljen na europskim vrijednostima.

Nakon Križančeva Sela Grlić Radman posjetio je Franjevački samostan u Gučoj Gori, a potom je otputovao u Vitez kako bi se tamo sastao s hrvatskim dužnosnicima iz središnje Bosne na svim razinama vlasti u BiH.

(Hina | Foto: MVEP)

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading