Select Page

HBŽ sa ZHŽ-om osniva zajednički Zavod za školstvo na hrvatskome jeziku

HBŽ sa ZHŽ-om osniva zajednički Zavod za školstvo na hrvatskome jeziku

Vlada Hercegbosanske županije na jučer održanoj sjednici donijela je odluku o davanju suglasnosti na potpisivanje sporazuma o osnivanju zajedničkog Zavoda za odgoj i obrazovanje. Tom odlukom Hercegbosanska i Zapadnohercegovačka županija zaključit će sporazum o osnivanju Zavoda za odgoj i obrazovanje, piše Večernji list BiH.

Ovim sporazumom, kao osnivačkim aktom, osniva se Zavod za odgoj i obrazovanje kao javna ustanova. Hrvatski županijski ministri obrazovanja pokrenuli su inicijativu da novi zavod objedini sve škole u kojima se nastava odvija po hrvatskom nastavnom planu i programu, no tomu su se usprotivili bošnjački dužnosnici iz Posavske županije koji su zaustavili taj proces. Inače, do sada je funkciju zajedničkog zavoda obavljala institucija sa sjedištem u Mostaru koja je u međuvremenu postala županijski zavod, gdje se također bošnjački dužnosnici protive uspostavi jedinstvenog zavoda za škole po hrvatskom nastavnom planu i programu.

Kako su naveli iz HBŽ-a, ustavni temelj za donošenje tog sporazuma sadržan je u odredbi članka 11. Ustava županije. Razlozi za donošenje ovog sporazuma sastoje se u činjenici što Hercegbosanska županija već dugi niz godina djeluje bez Zavoda za odgoj i obrazovanje, odnosno ustanove čije je funkcioniranje nužno za kvalitetno izvođenje nastave u osnovnim i srednjim školama na području županije.

Djelovanjem Zavoda doći će do kvalitetnije izrade nastavnih planova i programa, obrazovnih standarda, utvrđivanja metodologije poučavanja i učenja, pružanja stručno-pedagoške pomoći odgajateljima, učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima, obavljanja stručnog pedagoškog nadzora, provođenja stručnih ispita, organiziranje polaganja pedagoško-psihološke skupine predmeta i drugih poslova za odgoj i obrazovanje u skladu sa zakonom.

HBŽ je, donošenjem odluke o osnivanju Zavoda za odgoj i obrazovanje, iskazao potrebu osnivanja Zavoda za odgoj i obrazovanje te je ponudio i ostalim županijama i općinama u FBiH da zajedno osnuju zavod, no na to je za sada jedino pristala Zapadnohercegovačka županija.

vecernji.ba

OGLASI

Loading