Select Page

Helez ponovno želi promijeniti povijest svojim odlukama

Helez ponovno želi promijeniti povijest svojim odlukama

Helez ponovno želi promijeniti povijest svojim odlukamaJučer su odbori za branitelje HDZ BiH i HNS-a BiH održali zajedničku izvanrednu sjednicu zbog potrebe žurnog očitovanja o odluci Vlade FBiH koja se odnosi na ukidanje određenih zapovjednih dužnosti koje je Federalni zavod MIO primjenjivao u postupku umirovljenja sukladno uredbi o stjecanju prava na starosnu mirovinu pod povoljnijim uvjetima pripadnika bivše vojske FBiH i državnih službenika i namještenika bivšeg Federalnog ministarstva obrane.

Pozadina odluke

Odbori najoštrije osuđuju nezakonitu odluku Vlade FBiH kojom se na najgrublji nezakonit način pokušava mijenjati povijest Domovinskog rata i negirati postojanje postrojbi HVO

tvrdeći da su u razdoblju do 8. 4. 1992. godine postojale samo postrojbe HOS-a s pripadajućim zapovjedništvom te da je HVO imao obezglavljenu vojsku bez zapovjedništva, ili da je njome do 8. 4. 1992. godine zapovijedalo zapovjedništvo HOS-a. U potpunosti je neprihvatljiv i stav Federalnog ministarstva branitelja i Vlade Federacije BiH naveden u spornoj odluci u kojem se tvrdi da su u razdoblju od 18. 9. 1991. do 8. 4. 1992. postojali samo regionalni, gradski i općinski stožeri HOS-a, a da su stožeri HVO nastali tek iza 8. 4. 1992.godine.

– Ovom odlukom po tko zna koji put Federalno ministarstvo branitelja i Vlada FBiH na sustavan i organiziran način urušavaju pravni poredak, vladavinu prava i na nezakonit način ukidaju stečena prava branitelja unoseći nemir, pravnu nesigurnost i potičući nacionalnu netrpeljivost. Kako drukčije protumačiti činjenice navedene u tzv. izvješću Federalnog ministarstva za pitanja branitelja o tumačenju uredbe koje je također usvojeno na sjednici Vlade FBiH, a u kojemu se navodi kako je neformalna skupina, u čijem sastavu su bili i članovi Luka Babić te Ferid Buljubašić koji uopće nisu zaposlenici Ministarstva, na nekom sastanku zaključila da je izvršena zloupotreba u provedbi uredbi.

Od nelegalne i neligitimne Vlade drugo se ništa i ne očekiva

Od nelegalne i neligitimne Vlade FBiH nismo mogli ni očekivati ništa drugo nego da procijeni da je stav nelegalne skupine mjerodavniji od stava Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Europske unije u kojemu se navodi: ‘Ukazujemo da se u konkretnom slučaju ne radi o upravnim aktima pa zbog toga resorno Ministarstvo ne može ni tražiti suglasnost za poništenje od Vlade Federacije, kako se nepravilno predlaže dostavljenim prijedlogom odluke’.

U svome daljnjem obrazloženju Ured za zakonodavstvo predlaže Vladi FBiH donošenje zaključka kojim će se utvrditi stavovi za zakonito rješenje problema. Odbori za branitelje ovim putem pozivaju sve pravosudne institucije FBiH da se uključe u zaštitu bezočnog kršenja ljudskih prava i urušavanja pravnog poretka pred očima javnosti dok nisu nastale štete koje mogu imati velike posljedice .

Poštovati zakon

Odbori za branitelje HDZ-a BiH i HNS-a BiH zahtijevaju od institucija nadležnih za realiziranje sporne odluke da temeljem mišljenja Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Europske unije stanu na stranu zakona i Ustava ove zemlje i onemoguće provedbu nezakonite odluke i postupe sukladno prijedlogu Ureda kako bi se utvrdili stavovi za zakonito rješenje ovog problema.

Odbori su u nastavku sjednice upoznati s Deklaracijom o ulozi države u rješavanju pitanja osoba nestalih uslijed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava koju su potpisale BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija. Pozdravljamo donošenje ove Deklaracije i pozivamo sve mjerodavne institucije da ulože maksimum napora i ubrzaju proces pronalaženja nestalih osoba na dobrobit njihovih obitelji i doprinosa općem pomirenju u regiji. Na kraju sjednice odbori za branitelje HNS-a BiH i HDZ-a BiH dali su podršku svim listama HNS-a BiH te Draganu Čoviću, kandidatu predloženom uime HNS-a BiH za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda – navodi se u priopćenju.

(Vecernji.ba)

OGLASI

Loading